- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Căsătorie în 2023. Câte zile libere se dau de la stat și care sunt zilele în care nu trebuie să se facă nunți

25 Mar, 19:51 • Lupu Alexandra
În zilele de post și de sărbătoare ale calendarului ortodox, creștinii nu trebuie să facă nunți. Iată care sunt perioadele în care este interzisă organizarea cununiilor și la câte zile libere de la stat au dreptul.
Căsătorie în 2023. Câte zile libere se dau de la stat și care sunt zilele în care nu trebuie să se facă nunți

Persoanele care urmează să se căsătorească în acest an trebuie să știe că în calendarul ortodox există anumite perioade de post și de sărbătoare în care este interzisă organizarea cununiilor, așa cum anunță antena3.ro. Totodată, salariații au dreptul la zile libere plătite, iar în conformitate cu Codul Muncii, acestea nu sunt incluse în concediul de odihnă la care are dreptul angajatul.

Căsătorie în 2023

Calendarul ortodox prevede anumite zile în care organizarea căsătoriei nu este posibilă. Concret, perioadele respective sunt cele care coincid cu postul și sărbătorile stabilite de Biserica Ortodoxă. Organizarea cununiilor nu este posibilă la datele respective, tocmai pentru că reflectă un moment de postire, atât trupească, cât și sufletească. Așadar, creștinii trebuie să se abțină de la anumite preparate și băuturi, și la fel de bine, este necesară abstinența conjugală.

Vezi și: Miliardarul de 92 de ani care nu renunță să creadă în dragoste. Rupert Murdoch se căsătorește pentru a cincea oară: „M-am temut că mă voi îndrăgosti, dar am ştiut că asta va fi ultima dată pentru mine”

Iată când nu se fac nunți în 2023:

  • În toate zilele de post și în posturile de peste an;
  • În ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești (1-2 februarie; 24, 25 mai; 3, 4, 5 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
  • După Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma (20 februarie – 23 aprilie);
  • În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 – 28 iunie);
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
  • De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
  • În Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).
Căsătorie în 2023: informațiile pe care trebuie să le știe orice persoană
Căsătorie în 2023: informațiile pe care trebuie să le știe orice persoană

Persoanele care vor să se căsătorească în acest an trebuie să știe că, conform legii, salariații de la privat și de la stat au dreptul la 5 zile libere plătite. Acestea nu intră în concediul de odihnă la care are dreptul angajatul. Totodată, părinții au dreptul la 3 zile libere din acest punct de vedere, pentru căsătoria unui copil.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Daniel Băluță dă startul căsătoriilor în aer liber. Taxa pe care locuitorii sectorului 4 trebuie să o achite pentru o astfel de cununie civilă