- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi pentru șoferii din Capitală care staționează cu motorul pornit. Măsura s-ar putea lua în toată țara

30 Nov, 13:31 • Garey Amyra
Primăria Capitalei analizează posibilitatea impunerii de amenzi în București pentru conducătorii auto care nu opresc motorul atunci când staționează în zonele sensibile și frecventate de copii. Un proiect de hotărâre în acest sens este în curs de evaluare și ar putea fi extins la nivel național. Primarul Ciprian Ciucu a transmis că semnele informative vor fi amplasate în Sectorul 6, iar inițiativa poate fi extinsă și la nivelul Consiliului General.
Amenzi pentru șoferii din Capitală care staționează cu motorul pornit. Măsura s-ar putea lua în toată țara

Două organizații non-guvernamentale doresc ca proiectul „Oprește Motorul” să devină lege națională, având ca obiectiv convingerea șoferilor să oprească motoarele mașinilor în timp ce așteaptă în parcare sau lângă școli.

Citește și COD RUTIER 2023. Schimbare majoră, Poliţia Locală poate tăia amenzi rutiere de Sărbători. Legea a ajuns la promulgare

În Sectorul 6 al Capitalei, autoritățile locale au luat deja măsuri prin instalarea de panouri informative care încurajează oprirea motoarelor în jurul școlilor, spitalelor și locurilor de joacă.

Primarul Ciprian Ciucu a transmis că semnele informative vor fi amplasate în Sectorul 6, iar inițiativa poate fi extinsă și la nivelul Consiliului General și la nivel național.

Intenția este să se modifice legislația pentru a permite aplicarea de amenzi, în conformitate cu practica adoptată în alte țări, cum ar fi Austria sau Germania.

”Este păcat să decontăm confortul în sănătatea copiilor noștri”

Printre altele, Ciucu a detaliat pe cât posibil noul proiect, pentru ca șoferii să înțeleagă cât mai bine riscul la care se expun pe ei, dar și pe cei din jurul lor.

Vezi și Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

„Trebuie doar să conștientizăm că atunci când ne așteptăm în mașină, cu motorul pornit, copilul de la școală, de la înot, de la desen, muzică sau oricare altă activitate le facem rău tuturor copiilor, inclusiv alor noștri.

10, 15, 20 de minute cu motorul pornit generează mult gaz de eșapament. Dacă într-o arie compactă avem cinci sau zece mașini se acumulează concentrații extrem de periculoase de gaze cancerigene sau care provocatoare de boli cardiovasculare. Cei mici sunt cei mai afectați, aceste microparticule stau în suspensie în aer pana la cca. 1.20m de la sol.

Este păcat să decontăm confortul nostru în sănătatea copiilor noștri.

Am scris acest mesaj pentru că, fiind primar, sunt urmărit pe Facebook de un număr mare de oameni, pentru a conștientiza răul pe care îl putem face nu din răutate, nu din indolență, ci pentru că pur și simplu nu ne gândim la astfel de lucruri”, a mai scris primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.