- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi uriaşe sau muncă în folosul comunităţii pentru românii care încalcă cea mai importantă regulă de convieţuire la bloc. Poţi scoate până la 6.000 de lei din buzunar

19 Feb, 13:07 • Anghel Oana
Convieţuirea la bloc se face respectând o serie de reguli extrem de importante pentru buna funcţionare a relaţiilor din comunitate. Una dintre aceste reguli este respectarea orelor de linişte.
Amenzi uriaşe sau muncă în folosul comunităţii pentru românii care încalcă cea mai importantă regulă de convieţuire la bloc. Poţi scoate până la 6.000 de lei din buzunar

Sunt prevăzute amenzi uriaşe pentru românii care încalcă una dintre cele mai importante reguli de convieţuire la bloc.

Conform legii, intervalele orare în care trebuie respectată liniştea la bloc sunt 22:00 – 08:00 şi 13:00 – 14:00. Totuşi, programul poate fi modificat în urma deciziei adunării generale a asociaţiei de proprietari. Astfel, există multe situaţii în care programul de linişte din timpul zilei cuprinde trei ore, în intervalul 13:00-16:00.

Amenzi uriaşe sau muncă în folosul comunităţii pentru cei care dau muzica la maximum

Locatarii care nu respectă orele de linişte se pot alege cu amenzi care pot ajunge la 1.500 de lei. În plus, „recidiviştii” pot fi obligaţi să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019 și care se aplică din 26 ianuarie 2020.

Potrivit legii, gălăgia și zgomotele puternice sunt interzise în comunitățile în care există clădiri de locuințe, indiferent de oră.

Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în legea 192/2019.

Locatarii care încalcă această regulă, chiar și în afara orelor de liniște, pot primi amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. În cazurile în care sunt folosite aparate zgomotoase sau instrumente muzicale de intensitate mare, în timpul orelor de liniște, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Citeste si Fără câini și pisici la bloc. Lovitură grea pentru persoanele care dețin animale de companie
Petrecerile private, utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.
Amenda ajunge până la 6.000 de lei dacă perturbarea liniștii se repetă în mai puțin de 24 de ore.  Vinovații pot primi și muncă în folosul comunității.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când un vecin dă muzica la maximum

În cazul în care un vecin se consideră mai presus de lege şi dă muzica la maximum, indiferent că acest lucru se întâmplă în interiorul sau în afara intervalului orar în care trebuie respectată liniştea, trebuie să soliciţi intervenţia poliţiştilor. În mod normal, aceştia ar trebui să fie dotaţi cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni.

Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea.

Citeste si Românii care stau la bloc pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei. Greşeala banală pe care o fac toţi proprietarii

Legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, cetățeni care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și peroanelor juridice. Aici sunt vizate în special firmele care au sediul într-o clădire rezidențială. Amenzile au aceeaşi valoare în ambele situații.

Tags: