- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

An școlar 2023-2024. Cele patru excepții prin care părinții pot intra în școli. Noua lege a educației impune reguli stricte

21 Aug, 15:45 • Constantin Cristina
Noua lege a educației impune câteva excepții prin care părinții mai pot intra în incinta școlilor pentru a-și lăsa copiii. Iată prevederile legale.
An școlar 2023-2024. Cele patru excepții prin care părinții pot intra în școli. Noua lege a educației impune reguli stricte

Noua Lege a educației care reglementează învățământul preuniversitar stabilește clar condițiile în care părinții elevilor pot avea acces în incinta școlilor, limitând strict această posibilitate, a transmis edupedu.

Legea educației pune presiune pe părinți, elevi și profesori, în ceea ce privește deschidea noului an școlar din toamnă. Una dintre noutățile prevăzute este aceea a restricționării accesului părinților în unitățile de învățământ.

Citește și: Se schimbă legea educației! Ligia Deca vrea să refacă proiectul lui Cîmpeanu, după demisia lui

An școlar 2023-2024. Cele patru excepții prin care părinții pot intra în școli. Noua lege a educației impune reguli stricte

Potrivit legii, părinții pot intra în școli și grădinițe doar dacă au fost programați pentru o discuție cu un profesor sau cu directorul unității de învățământ.

Așadar, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor este permis în incinta unităților de învățământ, în concordanță cu procedura de acces prevăzută în regulamentul de organizare și funcționare al unității, dacă:

  • a fost solicitat/a fost programat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unității de învățământ;
  • desfășoară activități în comun cu cadrele didactice;
  • depune o cerere/alt document la secretariatul unității de învățământ;
  • participă la acțiuni organizate de părinți, aprobate de conducerea unității de învățământ, conform Legii învățământului preuniversitar.

În Legea Educației Naționale nr. 1/2011 nu sunt prevederi în legătură cu accesul părinților în școli și grădinițe, ci doar în Regulamentul-cadru de organizare și desfășurare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Legea Educației
Legea Educației

În acest fel, autoritățile doresc să limiteze interacțiunile neprogramate ale părinților agresivi care perturbă desfășurarea activităților școlare. Potrivit sursei citate, în continuare, profesorii nu pot fi deranjați în timpul orelor de curs:

Articolul 223 – (1) Personalul didactic de predare are dreptul la siguranță în exercitarea actului educațional și nu poate fi perturbat în timpul desfășurării activității didactice.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu se consideră perturbare a cadrelor didactice în timpul desfășurării activității didactice intervenția autorităților care coordonează sistemul național de învățământ și/sau publice, în situațiile în care sănătatea fizică sau psihică a beneficiarilor primari ori a personalului este pusă în pericol în orice mod, conform constatării personalului de conducere, sau în timpul exercițiilor de alarmare pentru situații de urgență.”, mai scrie edupedu.ro.

Alte articole: În ce condiții vor putea intra părinții în școlile în care învață copiii lor. Ce prevede noua legea a Educației