- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF, „lista rușinii” pentru T3/2023. Aici poți verifica dacă lucrezi la o companie cu datorii

03 Oct, 20:05 • Bocioacă Bianca
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica luna aceasta lista cu datornicii care nu și-au plătit obligațiile fiscale în T3 2023, conform legislației în vigoare.
ANAF, „lista rușinii” pentru T3/2023. Aici poți verifica dacă lucrezi la o companie cu datorii

„Lista rușinii” a ANAF conține firmele care nu și-au achitat obligațiile fiscale către Fisc T3/2023. Aceasta este reglementată de Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016 provind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, potrivit zf.ro.

Obligațiile fiscale pentru T2 2023 sunf aferente perioadei iulie – septembrie 2023. În cadrul listei sunt incluse numai firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Citește și: CFR Marfă a vândut mii de vagoane și locomotive vechi cu 55 de milioane de lei. Compania vrea să-și acopere datoriile către ANAF

ANAF va publica lista rușinii

Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor dabitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, reglementează faptul că aceste obligații fiscale trebuiau plătite.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, potrivit site-ului ANAF.

Citește și: Videochat-ul aduce profituri istorice pe drepturile de proprietate intelectuală! ANAF confirmă că cel mai mare profit net obținut de o persoană fizică în 2022 a fost de 17 milioane de lei

Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:

  • 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

ANAF va efectua modificări „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

„Lista rușinii” poate fi consultată AICI.