Angajări 2025. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are dificultăţi, de mai bine de un an, în a găsi specialişti în IT, iar din cinci posturi necesare, doar două sunt ocupate.
CNAS a scos la concurs cinci posturi de experți IT, însă doar două au fost ocupate. Candidaţii care s-au înscris au renunțat ulterior, pe motiv că activitatea este prea solicitantă. Posturile vacante pentru angajări sunt de expert hardware și vizualizare; expert bază de date; expert dezvoltare și operare IT.
„În primă fază au existat trei persoane care au promovat acest concurs şi din acestea trei am rămas cu două persoane. O persoană a renunţat, imediat după promovare, luând contact cu activitatea de la Casei Naţională, care nu este una uşoară deloc. În prezent sunt în continuare trei posturi care trebuie cumva ocupate, iar ele ţin de expert hardware şi vizualizare, expert bază de date şi desigur un expert pentru dezvoltare şi operare”, a declarat vicepreşedinta CNAS, Larisa Mezinu-Bălan la Medika TV.
Citeşte şi: Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Aceasta a precizat că salariul este de 3.900 de euro net pentru un astfel de expert, dar cerințele ridicate și complexitatea muncii descurajează aplicanții. Pentru a remedia situația, CNAS analizează reducerea criteriilor de experiență pentru a atrage mai mulți candidați pentru angajări.
„Intenţia noastră este de a modifica cumva aceste criterii şi inclusiv expertiza, experienţa pe care trebuie să o aibă aceşti experţi, să o reducem cumva, anii de muncă, pentru a putea găsi persoane şi pentru a putea utiliza experienţa lor în proiectele Casei Naţionale. Pentru că, pe lângă retehnologizarea platformei informatice din asigurările de sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate derulează o serie de proiecte co-finanţate de la Uniunea Europeană. Sunt granturi europene prin care intenţionăm să actualizăm platforma pentru a o pregăti pentru conectarea la nivel european, pentru schimbul de date în sănătate”, a mai pecizat reprezentanta CNAS.
Motivele pentru care nu există interes ţin de birocrație, fiind cunoscut că munca în instituții publice este percepută ca rigidă, cu multe proceduri administrative, de lipsa flexibilității, în condiţiiile în care mulți IT-iști preferă munca remote, dar şi de complexitatea proiectelor.