- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații cu copii de până la 11 ani pot munci de acasă 4 zile pe lună. Legea a fost adoptată în Parlament

28 Jun, 17:35 • Lupu Alexandra
Angajații cu copii de până la 11 ani beneficiază de un regim de telemuncă opțional. Proiectul de lege a fost adoptat în Parlament.
Angajații cu copii de până la 11 ani pot munci de acasă 4 zile pe lună. Legea a fost adoptată în Parlament

Vești bune pentru angajați! Salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani vor putea lucra de acasă timp de 4 zile pe lună, la cerere, informează profit.ro. Excepție fac situațiile în care locul de muncă nu permite regimul de telemuncă. Proiectul a fost adoptat în Parlament, prin votul final al deputaților.

Regim de telemuncă opțional pentru angajați

Inițial, proiectul de lege era adresat angajaților care au copii în vârstă de până la 8 ani. Deputații au majorat vârsta până la 11 ani. Inițiatorii proiectului de lege, adoptat în Parlament prin votul final al deputaților, invocă Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019. Concret, inițiatorii amintesc de echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Noi reguli! Angajații nu mai trebuie să răspundă la telefon după muncă. Comisia Europeană introduce dreptul la deconectare

Articolul 9 prevede „formule flexibile de lucru”, respectiv că „statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”. Conform proiectului legislativ, angajații trebuie să depună o cerere pentru realizarea activității de muncă la domiciliu.

Cererea trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, nu a solicitat regimul opțional de telemuncă. Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară în cazul în care părintele sau reprezentantul legal este o persoană singură.

Angajați
Angajați

Pentru această măsură s-au adus mai multe argumente, printre care și faptul că, în anumite state, precum Suedia, există formule flexibile de lucru. Prin acestea se înțelege, de asemenea, și munca de acasă/telemuncă, pentru părinții care au în îngrijire minori cu vârstă sub 8 ani, precum și posibilitatea de a-și reduce timpul alocat locului de muncă cu 25%, cu o reducere a veniturilor salariale.

O lege similară există și în Austria. Salariații din Austria care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani își pot reduce programul de lucru cu până la 20%, și totodată, beneficiază de o protecție adițională împotriva concedierii / demiterii, în cazul în care aleg să lucreze cu o fracțiune de normă.

Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil. El include telemunca sau munca de la domiciliu pentru salariați.

Vezi și: Lucrezi câteva ore de acasă și primești 800 de euro. Locul de muncă la mare căutare în România