- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi reguli! Angajații nu mai trebuie să răspundă la telefon după muncă. Comisia Europeană introduce dreptul la deconectare

27 Jun, 22:19 • Lupu Alexandra
Românii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon după serviciu. Comisia Europeană urmează modelul francez și introduce dreptul la deconectare pentru angajați. Noua directivă va fi pusă în dezbatere în acest an.
Noi reguli! Angajații nu mai trebuie să răspundă la telefon după muncă. Comisia Europeană introduce dreptul la deconectare

Vești pentru angajați! Comisia Europeană urmează modelul francez și vrea să introducă dreptul la deconectare pentru angajați. Astfel, românii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon după finalizarea programului de muncă, informează ziare.com. Noua directivă va fi pusă în dezbatere în toamna acestui an.

Dreptul la deconectare pentru angajați

Comisia Europeană vrea să introducă dreptul la deconectare. Astfel, după ce vor pleca de la serviciu, angajații nu vor mai fi nevoiți să răspundă la telefon, la mesajele sau email-urile care au legătură cu munca. Noua directivă va fi prezentată și pusă în dezbatere în toamna anului 2023. Primele informații arată că dreptul la deconectare le permite angajaților să nu răspundă la email-urile de serviciu sau la telefon în afara programului.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Top companii de stat cu cei mai mulţi angajaţi în 2022. Primele trei au avut împreună peste 61.000 de salariaţi

Comisia Europeană lucrează deja la noua directivă, care ar urma să stabilească orele de lucru și perioadele de odihnă pentru salariați. Mai mult decât atât, angajații nu vor fi sancționați dacă nu execută diferite sarcini după o anumită oră. Salariații care lucrează peste program ar trebui să aibă parte de compensații financiare.

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru este de părere că angajații nu ar mai trebui să primească email-uri după 9 seară, și mai mult decât atât, nu ar trebui să existe așteptarea ca salariații să răspundă solicitărilor în afara programului de lucru. El afirmă că ar trebui să existe o negociere pentru compensarea acestui tip de disponibilitate, dacă scrie în fișa postului că salariații trebuie să lucreze mai mult.

Angajați
Angajați

„Problema este că ar trebui să nu îmi dau mail după ora 9 seara și, doi, nu trebuie să am niciun fel de așteptare ca să îmi răspundă în afara programului de lucru.

Dacă cumva există în fișa postului faptul că trebuie să decidă… Cumva există în fișa postului faptul că trebuie să își dedice mai multe ore, standard de lucru – evident, ar trebui negociat compensarea acestui tip de disponibilitate”, afirmă el.

Comisia Europeană va definitiva actul legislativ în toamna acestui an. El trebuie aprobat de către Parlamentul și Consiliul European. Procedura este una de lungă durată, iar deputații români consideră că decizia definitivă va fi luată de noul parlament, care urmează să fie stabilit în luna iunie 2024.

Vezi și: Industria videochatului va depăși în curând instituțiile publice din România! În timp ce țara are 1 milion de bugetari, instituțiile de videochat au ajuns la 400.000 de salariați cu contract de muncă