- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANM anunţă caniculă extremă în România. Temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade Celsius

04 Jul, 10:39 • Dobran Viorel
Meteorologii anunţă trei zile de disconfort termic ridicat şi caniculă în zone din sudul şi estul ţării începând de marţi.  Informarea meteorologică transmisă de ANM este valabilă pentru zilele de 4,5 şi 6 iulie.
ANM anunţă caniculă extremă în România. Temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade Celsius

Vremea se răcorește spre sfârșitul acestei săptămâni, dar până atunci ANM  anunță un nou val de căldură, cu maxime de peste 35 de grade în unele zone din țară.

Meteorologii de la ANM anunţă trei zile de disconfort termic ridicat şi caniculă în zone din sudul şi estul ţării începând de marţi. Informarea meteorologică transmisă de ANM este valabilă pentru zilele de 4,5 şi 6 iulie.

Prognoza meteo vara 2023. Când scăpăm de ploi, dar vom avea parte de caniculă severă. Urmează luni de vară cu temperaturi RECORD

”În intervalul menţionat disconfortul termic va fi în creştere în regiunile sudice şi estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Va fi caniculă, marţi (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării şi în Bărăgan, iar miercuri şi joi (5 şi 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade

”, conform ANM.

Ce prognoză are ANM pentru Bucureşti

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când şi disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU), va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 33…35 de grade, iar cele minime de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul dupăamiezilor, când vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului”, precizează ANM.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit ANM, disconfortul termic va fi în creştere în regiunile sudice şi estice, fiind caniculă, marţi (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării şi în Bărăgan, iar miercuri şi joi (5 şi 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade.

În aceste condiţii, şoferilor li se recomandă să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald; să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă; să folosească sistemele de climatizare; să nu conducă dacă sunt obosiţi; să manifeste atenţie la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăţi şoferilor în perceperea obstacolelor şi anticiparea conduitei celorlalţi participanţi la trafic.

Un nou pericol se abate asupra României! Meteorologii avertizează că norul de fum provocat de incendiile din Canada ajung și în țara noastră. Când va ajunge fenomenul la noi

De asemenea, poliţiştii rutieri le recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală, menite să afecteze conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasare cu maşina în perioadele de timp caniculare.

„Circulaţi cu atenţie, daţi dovadă de calm şi de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite”, spun poliţiştii rutieri, după avertizarea ANM.

Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna iulie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Disconfortul termic se va menține accentuat toată luna iulie. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă din an.

Prognoza meteo în săptămâna 3-10 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, da cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile estice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, sud-vestice și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza ANM în săptămâna 10-17 iulie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cu excepția extremității de sud-est a țării, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo în săptămâna 17-24 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza ANM în săptămâna 24-31 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.