- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou pericol se abate asupra României! Meteorologii avertizează că norul de fum provocat de incendiile din Canada ajung și în țara noastră. Când va ajunge fenomenul la noi

29 Jun, 12:03 • Constantin Cristina
ATENȚIE! Norul de fum de la incendiile din Canada ajung și în România. Meteorologii explică cum se va prezenta acest fenomen în țara noastră.
Un nou pericol se abate asupra României! Meteorologii avertizează că norul de fum provocat de incendiile din Canada ajung și în țara noastră. Când va ajunge fenomenul la noi

Un nou pericol se abate asupra României! Meteorologii spun că norul de fum provocat de incendiile de vegetație din Canada a ajuns în Europa și urmează să ajungă și la noi, a informat antena 3 CNN.

De ieri, norul de fum a ajuns deasupra Franței, acolo unde s-a întins peste trei sferturi din țară, iar meteorologii spun că va persista până la finalul săptămânii deasupra Europei.

Citește și: Meteo 26 – 30 iunie 2023. Cum va fi vremea până vineri în toată țara

Un nou pericol se abate asupra României! Meteorologii avertizează că norul de fum provocat de incendiile din Canada ajung și în țara noastră. Când va ajunge fenomenul la noi

Asupra României va ajunge vineri seara sau sâmbătă. Florinela Georgescu, directorul în cadrul ANM, a spus care vor fi efectele și cum arată vremea în următoarele zile.

„Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant.

Probabil că este de interes doar pentru cercetători, pentru că este un fenomen deosebit și, pe de altă parte, cu siguranță ajută pentru validarea modelelor numerice cu ajutorul cărora monitorizăm transport de poluant.

Va ajunge, va fi o curiozitate, să spunem astfel, de interes pentru lumea științifică. Pentru pasionații care vor să urmărească evoluția norului de fum le recomand, site-uri, produsele programului european Copernicus”, a spus Florinela Georgescu.

nor de fum, Canada
nor de fum, Canada

De asemenea, tot ea a spus cum se va prezenta vremea în următoarele zile.

„Astăzi, cei care nu suntem mari iubitori de călduri deosebite, ne-am bucurat de acest mic episod cu vreme ceva mai răcoroasă, a intrat un front atmosferic rece, a adus în spate o masă de aer mai proaspăt. Lucru bun în urma unui astfel de eveniment, pe lângă scăderea de temperatură, este că un pic am mai scăpat de umezeala excesivă care exista în aer în urma ploilor din ultimele săptămâni.

Dar așteptăm o revenire rapidă la aspectul de zile de vară. Temperaturile vor începe de mâine să crească din nou, vom avea în weekend din nou temperaturi și de peste 30-33° și își vor face apariția aversele, probabil în primele zile ale lunii iulie. Deci până atunci să avem un mic respiro foarte important pentru hidrologi, pentru râurile acelea care s-a umplut în urma evenimentelor din ultimele săptămâni.

Este un respiro care permite revenirea la condiții firești, iar pe un orizont mai larg, care să cuprindă toată luna iulie și prima parte, cel puțin a lunii august, de așteptat ar fi tot o alternanță între episoade cu temperaturi ridicate și probabil că vor fi din ce în ce mai ridicate, că așa este firesc, și intervale cu instabilitate atmosferică mai pronunțată”, a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM.

Alte articole: Prognoza meteo vara 2023. Când scăpăm de ploi, dar vom avea parte de caniculă severă. Urmează luni de vară cu temperaturi RECORD

Tags: