- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPDPD a anunțat! Toate persoanele cu dizabilități trebuie să facă asta pe 1 iulie

02 Mar, 12:48 • Lupu Alexandra
Anunț important pentru persoanele cu dizabilități! ANPDPD a emis un nou ordin. Iată ce trebuie să respecte această categorie de la 1 iulie.
ANPDPD a anunțat! Toate persoanele cu dizabilități trebuie să facă asta pe 1 iulie

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a emis un nou ordin, publicat deja în Monitorul Oficial, care prevede regulile pe care persoanele cu dizabilități trebuie să le respecte, anunță avocatnet.ro. Modelul actului card-legitimație pentru parcare a fost modificat, astfel, oamenii care fac parte din această categorie trebuie să depună o nouă cerere.

Anunț important pentru persoanele cu dizabilități

Legitimațiile de parcare emise până la finalul lui iunie 2023 trebuie să fie schimbate cu cele noi. Actualele carduri își păstrează valabilitatea până anul viitor, mai exact, perioada în care pot fi folosite este iulie 2023, respectiv, iunie 2024. Ordinul ANPDPD poartă numărul 163/2023 și a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Conform acestuia, aplicabilitatea legitimației de parcare încetează la data de 30 iunie 2023, astfel, este introdus noul model. De acest card poate beneficia inclusiv reprezentantul legal al persoanei cu dizabilități, dar poate fi utilizat și de familie, asistent personal, însoțitor, tutore sau părinte.

Citește și: Revoltător! Un polițist local din Constanța a ridicat mașina unei femei cu dizabilități de pe un loc destinat acestora. Acum este cercetat penal de colegii săi de la IPJ

Pentru a schimba cardurile pentru parcare, persoanele cu dizabilități trebuie să completeze o cerere specială și să o trimită autorităților administrației publice locale de domiciliu, fizic sau prin mijloacele electronice. Pe lângă aceasta, mai trebuie depuse următoarele documente: actul de identitate, o fotografie tip buletin și certificatul de încadrare în gradul de handicap. Documentele trebuie prezentate în original, în cazul în care dosarul este depus în formă digitală.

Noi legitimații de parcare pentru persoanele cu dizabilități
Noi legitimații de parcare pentru persoanele cu dizabilități

Cu ajutorul acestui card, persoanele cu dizabilități sau reprezentanții legali pot ocupa locurile de parcare gratuit, fie că sunt de reședință sau publice, potrivit Legii 448/2006. Oamenii care fac parte din această categorie au parte de prioritate în ceea ce privește atribuirea variantelor disponibile, iar pentru parcările publice nu trebuie să achite niciun cost. Dacă nu există un loc liber aproape de reședință, primăria este obligată să creeze altul cât mai aproape de imobil sau să elibereze unul care este deja activ prin contract, în așa fel încât drepturile să fie respectate.

Vezi și: Nicolae Ciucă: „197 de milioane de euro pentru proiecte pentru persoanele cu dizabilități”