- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANRE, sancțiuni drastice pentru manipularea pieței energiei. Amenzi de peste 18milioane de lei pentru trei companii acuzate de înțelegeri ascunse

16 Apr, 19:00 • Adrian Popovici
ANRE a sancționat trei companii pentru manipularea pieței energiei. După cum anunță autoritățile, Energy Republic Trading, QMB Energ și Land Power au fost amendate cu 18 milioane de lei.
ANRE, sancțiuni drastice pentru manipularea pieței energiei. Amenzi de peste 18milioane de lei pentru trei companii acuzate de înțelegeri ascunse

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aplicat o serie de sancțiuni dure în sectorul energetic. Mai exact, trei firme au fost amendate de stat cu aproape 18 milioane de lei, asta după ce au fost prinse că manipulau piața, arată Playtech.

După cum a transmis ANRE, sacțiunile au vizat Energy Republic Trading, QMB Energ și Land Power, care au fost investigate ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică, Această piață este administrată de către Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale ,,OPCOM”.

După cum arată concluziile anchetei făcute de ANRE, cele trei companii se fac vinovate de practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate de ele fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile legale, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie.

Te-ar putea interesa și: Un nou scandal cauzat de „taxa pe soare”. Prosumatorii susțin că ANRE a pregătit deja infrastructura de care are nevoie pentru a le lua banii

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE)
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE)

Ce a arătat ancheta făcută de ANRE?

Ancheta care a dus la aceste sancțiuni a venit ca urmare a unei sesizări din partea OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale. Conform articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), practicile incorecte sunt strict interzise, iar consecințele pot fi dure pentru cei implicați.

Prima companie penalizată, Energy Republic Trading, a fost supusă unei investigații pentru patru tranzacții suspecte pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (PC-OTC). ANRE a stabilit pentru aceasta o amendă de 6,3 milioane de lei.

Cea de a doua companie sancționată de ANRE, QMB Energ, a fost implicat în trei tranzacții ilegale cu Energy Republic Trading, fiind penalizat cu aproximativ 3,9 milioane de lei. Cea de a treia companie sancționată de ANRE este Land Power și asta deoarece a încălcat regulile de pe piața energiei.

Trebuie precizat că aceste sancțiuni au fost luate în unanimitate de Comitetul de reglementare al ANRE, subliniind seriozitatea cu care autoritatea tratează astfel de abateri.

Citește și: Director ANRE: România trebuie să creeze comunități energetice. Țara noastră are deja peste 120.000 de prosumatori

Tags: