- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Director ANRE: România trebuie să creeze comunități energetice. Țara noastră are deja peste 120.000 de prosumatori

19 Mar, 20:55 • Adrian Popovici
Viorel Alicuş, director al ANRE, a subliniat importanța creării comunităților de energie în România, mai ales că în țara noastră sunt peste 120.000 de prosumatori cu capacități instalate.
Director ANRE: România trebuie să creeze comunități energetice. Țara noastră are deja peste 120.000 de prosumatori

Viorel Alicuş, director al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a subliniat necesitatea ca România să facă paşi pentru crearea comunităţilor de energie. Cu peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de Megawaţi, este esențial să dezvoltăm acest sector, transmite Agerpres.

„Ar trebui să ţinem seama că există, la ansamblul sistemului, o modificare încă nepercepută în România, în care pieţele de energie tind să se îndrepte şi să se diversifice înspre comunităţi de energie. E o perspectivă mai îndelungată. Cred că aici trebuie făcuţi paşi în România, pentru crearea comunităţilor de energie, mai ales că avem peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de Megawaţi”, a explicat Viorel Alicuş.

„Noi, în prezent, avem în proiect să facem un grup de lucru cu prosumatorii şi urmează, sper eu, cât de curând, să avem şi o poziţie asupra regimului legal al comunităţilor de energie. Sperăm că se creează cadrul legal mai clar pentru înfiinţarea acestor comunităţi, dat fiindcă în Europa există deja comunităţi de energie care se numără cu miile şi ar fi cazul, având în vedere numărul de prosumatori din România, să încercăm să creăm şi aici aceste comunităţi de energie”

, a mai adăugat directorul ANRE.

Te-ar putea interesa și: Regimul legal al prosumatorilor rămâne incert, avertizează avocații. Cum s-ar putea schimba legea care a fost trimisă de Iohannis înapoi în parlament

România trebuie să facă schimbări importante în acest sector, explică directorul ANRE

Conform oficialului ANRE, aceste comunități de energie sunt în prezent existente la nivelul blocurilor, însă „într-un număr mult prea redus comparativ cu potențialul existent, neavând încă o structură comunitară reală”. În plus, Viorel Alicuş a accentuat că modificările aduse Ordonanței 27 reprezintă „un prim pas către o tranziție graduală spre o piață energetică liberă”.

„Acolo sunt puse cumva, în perspectivă, opiniile ANRE în ceea ce priveşte tranziţia până în 2026 spre deschiderea pieţei – şi e un pas necesar să vedem dacă reacţia pieţei la propunerea ANRE e pas necesar pentru a ne întoarce spre o piaţă competitivă şi lichidă de energie”, a mai spus Alicuş.

Ministerul Energiei a propus spre dezbatere publică modificarea Ordonanței de Urgență nr. 27 din 2022, care vizează plafonarea prețurilor la energie. Obiectivele acestei modificări sunt asigurarea unui preț corect pe facturile românilor, având în vedere scăderea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, și crearea unui cadru propice pentru o tranziție treptată către o piață energetică mai competitivă. Directorul ANRE a adăugat că, în ultimul an, s-a înregistrat o creștere accentuată a cererii de racordare la rețea din partea sectorului de producere.

Citește și: Un nou scandal cauzat de „taxa pe soare”. Prosumatorii susțin că ANRE a pregătit deja infrastructura de care are nevoie pentru a le lua banii

Tags: