- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunţul APIA pentru fermieri: în ce ordine intră pe card avansul subvenţiei pe 2023

08 Nov, 15:06 • Russo George
Fermierii din sectoarele vegetal si zootehnie primesc, de luni, 6 noiembrie 2023, subvențiile APIA cuvenite pentru acest an. Plăților directe sunt achitate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Anunţul APIA pentru fermieri: în ce ordine intră pe card avansul subvenţiei pe 2023

Majoritatea fermierilor care aşteaptă să încaseze avandul din subvenţia APIA pe 2023 sunt interesaţi de traseul banilor, astfel încât să îşi poată forma o idee despre când ar putea să le intre banii în conturi.

”În primă fază se emite decizia de plată, aceasta este introdusă în sistemul de contabilitate APIA în vederea efectuării plății, iar în termen de cateva zile lucrătoare intră și banii în contul fermierului„, a comunicat APIA fermierilor.

Agenția de plăți a făcut un anunț și cu privire la ordinea în care se achită banii la avans. ”Precizăm că toate plățile se fac numai după emiterea deciziilor de plată, iar ordinea emiterii acestor documente este ordinea finalizării dosarelor (nu se fac plățile în ordine alfabetică, pe județe sau în funcție de banca unde beneficiarul are cont). Perioada până la care se pot face plățile în avans este 30 noiembrie 2023”, se arată în comunicarea APIA, potrivit Agrointel.

Citeşte şi: 100 de lei în plus la pensii, la majorarea din 2024. Este vizată o categorie de români. Doina Pârcălabu prezintă ultimele calcule

Luni, 6 noiembrie, APIA a anunțat deblocarea plăților efective pentru avansul din subvențiile pe acest an. La acest moment se achită numai schemele aferente sectorului vegetal – lista completă o găsiți în articolul Avans APIA 2023. Lista subvențiilor la hectar și animale care sunt autorizare pentru plată.

La acest moment, conform anunțurilor oficiale, plata avansului APIA se face într-un ritm alert.

”Săptămâna trecută începând de miercuri s-au clarificat lucrurile cu Ministerul Finanțelor și s-au pus toate detaliile la punct. Noi aveam deja 1 miliard de euro asigurat de Guvernul României prin bugetul Ministerului Agriculturii pentru plățile în avans. Astăzi este luni și începând de astăzi vor vedea fermierii zilnic bani în conturi pentru că autorizarea este într-un ritm alert. Deci de astăzi încolo fermierii zilnic pot să verifice conturile și cu siguranță banii vor intra”, a explicat Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia de ieri, luni – 6 noiembrie, de pe TVR 1.

Citeşte şi: Rectificarea bugetară s-ar putea să fie realizată la finalul lunii noiembrie. „Probabil va fi o rectificare negativă”