- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Viitorii șoferi trebuie să știe asta! O nouă propunere legislativă le-ar putea permite să susțină examenul pentru permisul auto în orice localitate. „Cursanţii riscă să le expire şcoala de şoferi”

25 Apr, 15:27 • Lupu Alexandra
O nouă propunere legislativă! Viitorii șoferi ar putea susține examenul auto în orice localitate doresc, pentru obținerea permisului.
Viitorii șoferi trebuie să știe asta! O nouă propunere legislativă le-ar putea permite să susțină examenul pentru permisul auto în orice localitate. „Cursanţii riscă să le expire şcoala de şoferi”

George Șișcu a scris pe Facebook pe parcursul zilei de astăzi că a votat ieri în favoarea unei propuneri legislative care, dacă ar fi adoptată, le-ar permite șoferilor viitori să susțină examenul pentru obținerea permisului auto în orice localitate doresc, informează ziare.com. Deputatul PNL a precizat că dezbaterea a avut loc în Comisia de Transporturi și Infrastructură, dar totodată, a explicat care sunt motivele care susțin o astfel de măsură.

Viitorii șoferi pot lua permisul auto în orice localitate

În decursul zilei de ieri, a avut loc o dezbatere la Comisia de Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, moment în care George Șișcu a votat în favoarea unei noi propuneri legislative, care le-ar permite absolvenților școlilor de șoferi să susțină examenul pentru obținerea permisului auto în orice localitate doresc. Deputatul PNL precizează că măsura este una potrivită pentru România, având în vedere că timpii de așteptare sunt de câteva luni între proba teoretică și cea practică.

Citește și: Școala de șoferi în 2023. Cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie pentru permis

„Am votat ieri PENTRU (în Comisia de Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor) o propunere legislativă care, dacă ar fi adoptată şi în Plen, ar da posibilitatea absolvenţilor şcolilor de şoferi să îşi susţină examenul pentru obţinerea permisului de conducere în orice localitate doresc.

Este o măsură pe care eu o salut, deoarece, în unele judeţe ale României timpii de aşteptare între proba teoretică (sala) şi cea practică au ajuns să fie ridicol de mari, câteva luni! În unele judeţe cursanţii riscă să le expire şcoala de şoferi înainte de a mai putea face încă o încercare sau două pentru a obţine permisul!”, spune parlamentarul liberal.

George Șișcu ține să menționeze că situația nu este una nouă. Concret, deputatul PNL relatează că a le acorda posibilitatea doritorilor de a susține examenul auto în orice localitate doresc este singura soluție prin care reprezentanții pot debloca situația, având în vedere distanța de timp dintre examenul legislativ și cel practic.

Permis auto
Permis auto

„Trebuie să o recunoaştem, nu ar fi trebuit să ajungem în situaţia de a reglementa în Parlamentul României ca urmare a deficienţelor apărute în urma problemelor de personal şi de organizare ale Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări.

Însă lucrurile au degenerat atât de mult în privinţa distanţei de timp din unele locuri între susţinerea examenului de legislaţie şi a probei practice, încât astăzi a da posibilitatea doritorilor să acceseze examenul de traseu într-o altă localitate pare singura soluţie pentru a debloca situaţia”, spune Șișcu.

Deputatul spune că, la nivelul fiecărei structuri teritoriale, examinatorii au aceleași competențe, astfel, analiza fiecărui elev va fi efectuată prin intermediul unui barem obiectiv. În caz contrar, Șișcu precizează că România se va confrunta cu o nouă problemă, în ceea ce privește organizarea examenelor auto.

„Totodată, consider că la nivelul fiecărei structuri teritoriale examinatorii au aceleaşi competenţe şi se bazează pe acelaşi barem obiectiv atunci când analizează prestaţia unui elev. Dacă nu ar fi aşa, atunci intrăm într-o altă problemă de organizare a examenelor auto…

Repet, dacă totul ar fi fost în regulă în curtea Direcţiilor de Permise, nu am fi ajuns în Parlament cu o asemenea speţă, susţinută de un grup larg de parlamentari ai mai multor partide”, spune deputatul.

Te-ar putea interesa și: Titi Aur, despre teama de autostradă a românilor: „Merg doar cu 30 km/h în şcoala de şoferi şi se urcă pe autostradă la 130 km/h fără să ştie”