- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Permisul auto, pe cale de dispariție! Cum vor dovedi șoferii că pot conduce un autoturism

28 Mar, 10:13 • Constantin Cristina
În curând, permisul auto nu va mai exista în portofelele șoferilor. O decizie de la Bruxelles spune că în șapte ani actul va deveni istorie, însă cum vor circula oamenii fără acest act?
Permisul auto, pe cale de dispariție! Cum vor dovedi șoferii că pot conduce un autoturism

Permisul auto va fi uitat cât de curând în rândul șoferilor. Propunerea vine de la Bruxelles, care spune că actul va deveni istorie din 2030, însă șoferii nu vor putea să conducă fără alte acte, a spus Antena 3 CNN.

În momentul dispariției a permisului auto, acesta ar deveni un cod QR, pe care autoritățile îl verifică și așa se dovedește că șoferul beneficiază de permis auto. Noutățile vin aici – acest cod QR va fi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Citește și: Șpagă cerută de un polițist pentru a „livra” două permise auto. Ce sumă a cerut agentul de poliție

Permisul auto este pe cale de dispariție

Propunerea de la Bruxelles nu este aplicată, deocamdată, însă are ca scop sporirea siguranței pe drumurile publice, astfel să nu mai existe îndoială că vor exista persoane care dețin un permis fals de conducere.

„Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale”, a declarat Marius Petrache, comisar şef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

permisul auto nu va mai exista
permisul auto nu va mai exista

Această propunere este la nivel de proiect, iar până se va pune în aplicare, există șanse să mai sufere câteva modificări. De la răspândirea veștii, mulți dintre șoferi sunt de acord cu noua idee de a avea permise auto digitale, deoarece le este recunoscut acest drept pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

„Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii”, a mai precizat Marius Petrache, comisar şef de Poliţie DRPCIV, potrivit stiri.tvr.ro.

În ultimele două luni, numărul permiselor auto emise a luat asalt, 236.000 de astfel de acte au fost eliberate în București, Bihor și Cluj, dar majoritatea au fost emise în Capitale. De asemenea, cele mai puține permise au fost emise în Tulcea, Covasna și Călărași, a informat sursa citată.

Alte articole: Ea este femeia care a reușit să își ia permisul de conducere, după ce a dat de 960 de ori examenul. Cum a reacționat o companie renumită pentru fabricarea automobilelor este incredibil