- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apare o nouă amendă dură pentru șoferi! Atenție! Toți românii fac această greșeală pe șosele

12 Jul, 11:14 • Constantin Cristina
Atenție, șoferi! Este de necrezut. Românii pot primi amenzi de până la 450 de lei dacă fac această greșeală în trafic.
Apare o nouă amendă dură pentru șoferi! Atenție! Toți românii fac această greșeală pe șosele

Nimeni nu ar fi crezut că se poate da amendă pentru asta! Șoferii pot primi 450 de lei dacă nu asigură siguranța în trafic, a amintit cancan.ro.

Citește și: Cod rutier 2023. Rămâi pe loc fără permisul de conducere timp de 90 de zile dacă faci asta în trafic. Amenzile ajung la 2900 de lei

Amenda la care puțini șoferi s-ar fi așteptat! Ce reprezintă un real pericol pe șoselele din România

În Codul Rutier 2023 sunt stipulate toate motivele pentru care șoferii români pot fi amendați, însă șoferii nu-și imaginează că pot fi amendați pentru o viteză mare, dar și pentru viteza prea mică în trafic. Așadar, șoferii care se deplasează cu o viteză foarte mică pot fi sancționați cu două sau trei puncte. Iar amenda contravențională poate începe de la 150 de lei și să ajungă la 450 de lei.

șoferi
șoferi

Mai mult, tot în Codul Rutier este prevăzut că șoferii trebuie să mențină curate parbrizul, luneta, și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier. În acest fel, conducătorul autovehiculului asigură vizibilitatea de care are nevoie pe parcursul deplasării. Cei care nu respectă legea pot primi între șase și opt puncte de amendă, respectiv 900 sau 1200 de lei.

„Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului constituie contravenție și se sancționează cu o amendă de la șase la opt puncte”, se arată în actul normativ.

Punctele de penalizare vor și șterse la șase luni după ce au fost primite, în situația în care plata a fost efectuată. Mai mult de atât, cei care plătesc amenda în maximum 15 zile lucrătoare, vor beneficia de 50% reducere, conform Legii 203/2018 Art. 20.

Amenzile pot fi plătite, indiferent de județul de apartenență, în decursul a 15 zile, din momentul în care s-a dat procesul verbal. În cazul în care trec cele 15 zile, iar amenda nu s-a plătit, costul acesteia se majorează cu 50%. Amenda poate fi achitată atât fizic, cât și online.

Pentru cei care preferă să achite fizic, amenzile pot fi achitate la Direcțiile de Taxe și Impozite, la punctele de lucru ale Poștei Române sau ale Trezoreriei statului. Ideal este să aveți bani cash când să plătiți, deoarece nu toate permit plata cu cardul.

De asemenea, pentru plata online, trebuie să accesezi site-ul ghiseul.ro, platformă care este folosită pentru acest tip de plăți.

Alte articole: Cod rutier 2023. Folosirea GPS-ului, interzisă şi sancţionată cu amenzi uriaşe. Unde se aplică măsura