- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod rutier 2023. Rămâi pe loc fără permisul de conducere timp de 90 de zile dacă faci asta în trafic. Amenzile ajung la 2900 de lei

17 Jun, 21:11 • Dobran Viorel
Cod rutier 2023. Șoferii care au un comportament agresiv în trafic vor primi o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei. Astfel, cei care dau flash-uri sau claxonează nejustificat în trafic pot primi amenzi de până la 2900 de lei.
Cod rutier 2023. Rămâi pe loc fără permisul de conducere timp de 90 de zile dacă faci asta în trafic. Amenzile ajung la 2900 de lei

Cod rutier 2023. Rămâi pe loc fără permisul de conducere timp de 30 sau chiar 90 de zile dacă faci asta în trafic. Astfel, șoferii agresivi la volan sunt vizați de mai multe sancțiuni deoarece, conform Codului Rutier, persoanele care încalcă legislația și cele care au un anumit comportament în trafic vor primi amenzi cuprinse între 1305 și 2900 de lei.

Prin modificările aduse Codului Rutier, amenzile au crescut semnificativ, iar perioada de suspendare a permisului de conducere a fost, la rândul ei, mărită. Șoferii care au un comportament agresiv în trafic vor primi o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei. Astfel, cei care dau flash-uri sau claxonează nejustificat în trafic pot primi amenzi de până la 2900 de lei. De asemenea, amenzile au crescut cu 580-725 de lei pentru șoferii care conduc fără motiv pe banda de urgență de pe autostradă.

Sancțiuni și mai dure vor fi aplicate celor care merg pe contrasens, întorc pe autostradă sau circulă pe zonele mediane sau pe racordurile dintre părțile carosabile. Aceștia vor avea permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 120 de zile, adică 4 luni.

Cod rutier 2023. Folosirea GPS-ului, interzisă şi sancţionată cu amenzi uriaşe. Unde se aplică măsura

Potrivit Codului Rutier, sunt vizați șoferii „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”. De asemenea, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare” fac parte din categoria conducerii agresive.

Cod rutier 2023. Semnul rutier care produce confuzie tuturor șoferilor. Poți rămâne oricând fără permis din cauza lui

Cod rutier 2023.

Și motocicliștii vor fi sancționați

De asemenea, vor fi sancționați și motocicliștii care vor conduce doar cu o roată pe sol, dar și șoferii care folosesc semnalele luminoase sau sonore pentru a-i face pe conducătorii din fața lor să se dea la o parte.

Totodată, Codul Rutier arată că sunt vizate și persoanele care circulă „cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral” sunt vizați. Sancționată este și „reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul”.

Cod rutier 2023. Neplata amenzilor în 60 de zile poate atrage suspendarea permisului

Aceeași pedeapsă va fi aplicată și șoferilor vitezomani. Cei care depășesc limita de viteză în localități cu peste 70 km/h vor rămâne pietoni timp de 4 luni.

 Cei care nu respectă regulile de trecere peste calea ferată vor avea, de asemenea, permisul suspendat pe o perioadă de 120 de zile.

Cod rutier 2023. Ce alte sancţiuni sunt deja în Monitorul Oficial:

  • Condusul agresiv se pedepsește cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus suspendarea carnetului timp de 30 de zile. În caz de accident amenda va fi cuprinsă între 870 și 1160 de lei, iar permisul va fi suspendat pe o perioadă de 60 de zile;
  • Circularea nejustificată pe banda de urgență de pe autostradă se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei, alături de suspendarea permisului timp de 90 de zile;
  • Executarea manevrelor de întoarcere pe autostrăzi, mersul înapoi, condusul pe contrasens și circulația pe zona mediană sau a racordului dintre părțile carosabilului se pedepsesc cu suspendarea permisului pentru 120 de zile;
  • Majorarea cu încă 30 de zile a perioadei de suspendare a permisului în caz de accident;
  • Suspendarea permisului timp de 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu cale ferată;
  • Depășirile ilegale vor fi pedepsite cu amenzi cuprinse între 870 și 1160 de lei, plus suspendarea permisului timp de 60 de zile.
    În caz de accident amenzile sunt cuprinse între 1305 și 2900 de lei, iar perioada de suspendare a permisului crește la 90 de zile;
  • Neacordarea de prioritate se pedepsește cu amenzi cuprinse între 870 și 1160 de lei, alături de ridicarea permisului timp de 60 de zile. În caz de accident, amenzile cresc între 1305 și 2900 de lei, iar permisul este suspendat timp de 90 de zile;
  • Depășirea vitezei legale în localități cu peste 70 de km/h se pedepsește cu suspendarea permisului timp de 120 de zile.