- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APCR trage un semnal de alarmă. 1.258 de oameni din mediul rural sunt supraponderali sau obezi. „Sunt oraşe care nu au nici măcar un medic diabetolog”

30 Jun, 22:54 • Lupu Alexandra
Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) trage un semnal de alarmă. 75% dintre locuitorii din mediul rural sunt supraponderali sau obezi.
APCR trage un semnal de alarmă. 1.258 de oameni din mediul rural sunt supraponderali sau obezi. „Sunt oraşe care nu au nici măcar un medic diabetolog”

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) prezintă date îngrijorătoare pentru România. 1.258 de oameni din mediul rural sunt supraponderali sau obezi, relatează digi24.ro. Ei au beneficiat în ultimele 3 luni de investigații medicale gratuite în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”.

APCR trage un semnal de alarmă

Cezar Ieremia, preşedintele APCR, a afirmat că 60% dintre persoanele consultate în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine” au aflat că au diabet. Totodată, 1 din 3 oameni au primit drept recomandare să facă un control suplimentar la cardiologie. El a mai informat că 75% dintre oameni sunt supraponderali sau obezi.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Se reiau angajările în Sănătate! Vor fi scoase la concurs aproximativ 4.000 de posturi. Anunț oficial de la Ministerul Sănătății

„Problemele sunt multiple, oamenii de cele mai multe ori renunţă la tratament, cu alte cuvinte renunţă la viaţă, iată concluziile.  Cifre alarmante, subdiagnosticare cronică, lipsa aderenţei la tratament şi a reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament.  Mulţi pacienţi nu îşi cunosc afecţiunile şi tratamentul şi nu au idee despre posibilele complicaţii ale bolilor de care suferă. 

Mulţi pacienţi iau tratament fără a merge la medic – automedicaţie.  Noi considerăm că, până la urmă, oamenii din mediul rural au fost abandonaţi, neavând acces la medicul de familie, la investigaţii de specialitate. Dacă nu avem educaţie sanitară, nu vom avea nici sănătate. Trebuie să intrăm într-o minimă realitate în ceea ce priveşte prevenţia, în ceea ce priveşte tratamentul, paliaţia, tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din România”, a precizat Ieremia.

Senatorul PSD Adrian Streinu – Cercel a propus realizarea unui cloud virtual cu toți medicii din România. În acest fel, ei ar putea fi contactați de medicii de familie atunci când este nevoie. Propunerea vine în contextul în care în mai multe orașe din țară a fost identificată lipsa unui medic diabetolog.

„Aţi spus că sunt oraşe care nu au nici măcar un medic diabetolog sau din alte specialităţi. Atunci, propunerea concretă ar fi să facem un inventar al tuturor doctorilor pe specialităţi în România şi să facem un cloud, doctori specialişti cărora să le repartizăm medicii de familie, în aşa fel încât fiecare medic de familie să aibă un cloud unde poate să acceseze imediat un specialist care să-i dea un răspuns util.

Nu e vorba de punct de lucru fix, eu vorbesc de un cloud virtual în care să fiţi accesaţi (medicii specialişti – n.r.), primiţi informaţia, deschideţi aplicaţia şi aflaţi un răspuns”, a susţinut senatorul PSD.

Supraponderalitate
Supraponderalitate

El a subliniat că este necesară construirea unor mesaje total diferite față de cele transmise până acum locuitorilor din mediul rural. Concret, senatorul PSD este de părere că informațiile pe care le primesc cetățenii trebuie să fie clare și detaliate, mai ales în legătură cu problemele de sănătate pe care le au.

„Mesajele trebuie construite total diferit. Nu mai ţin mesajele că la ţară e hrană curată, şi atunci noi ar trebui să le translatăm mai mult la ţară decât la oraş, să-i informăm, să le dăm informaţii de calitate.

Atunci când punem întrebări, lumea trebuie să şi ştie despre ce este vorba, să nu pară doar că ştie şi că are în cap definiţia respectivă şi atunci trebuie să-i dezvoltăm puţin întrebarea, ca să fii convins că ceea ce spun este înţeles de persoana respectivă”, a susţinut Streinu – Cercel.

Citește și despre următorul subiect: O nouă speranță pentru bolnavii de cancer! Guvernul anunță noi servicii de sănătate pentru afecţiunile maligne