- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APIA 2023. Milioane de români află ce se întâmplă cu subvențiile în perioada următoare. Sunt 41 de milioane de euro în joc

24 Oct, 23:19 • Bumbeneci Diana
APIA, anunț important. Se face plata în avans a subvențiilor pe anul în curs.
APIA 2023. Milioane de români află ce se întâmplă cu subvențiile în perioada următoare. Sunt 41 de milioane de euro în joc

Vești bune pentru fermieri. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat deja la plata în avans a subvenţiilor aferente anului 2023. Se autorizează acordarea bugetului în conformitate cu Ordinul 447/2023 al MADR, publicat luni în Monitorul Oficial. Așadar, peste 100.000 de fermieri vor fi sprijiniți cu o sumă de aproximativ 41 milioane euro, se arată într-un comunicat al instituției remis, marți, redacției AgroTV.

APIA face plățile pentru 2023

„Având în vedere că în data de 23 octombrie 2023, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 956, actul normativ emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu privire la regimul subvențiilor aferente Campaniei de plată în avans, respectiv Ordinul 447/2023 pentru aprobarea în anul 2023 a relocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din Fondul european de garantare agricolă din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în sistemul financiar contabil al instituției, au fost transferați un număr de 100.135 fermieri cu o sumă de aproximativ 41,04 milioane euro, în vederea efectuării plăților în băncile comerciale și/sau Trezorerie”, se arată în comunicatul citat.

APIA
APIA

Vezi și: Măsură radicală a Guvernului. Prețurile la 14 alimente s-au redus. DOCUMENT

Mai mult, pentru a putea lua în calcul  toate necesitățile financiare ale fermierilor români, APIA a prelungit programul de lucru până la orele 24:00.

În cadrul Campaniei 2023, APIA anunță că acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Banii sunt acordați pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate și se oferă doar persoanelor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Conform informațiilor făcute de reprezentanții APIA, plăţile se fac doar în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro pentru intervențiile finanțate din FEGA și la cursul de de 4,9495 lei/euro pentru măsuri finanțate din FEADR.

Ai mai putea citi în acest context și: Vestea zilei de la APIA. Se decontează motorina utilizată în trimestrul II din 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult