- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

APIA pregătește noi subvenții pentru fermieri! Leafa primită de agricultori și data până când pot depune cererile pentru subvenții

15 May, 18:24 • Constantin Cristina
Fermierii beneficiază de noi subvenții pe lângă plățile directe pe care aceștia le solicită. Până când pot depune cererile, APIA a prelungit termenul.
APIA pregătește noi subvenții pentru fermieri! Leafa primită de agricultori și data până când pot depune cererile pentru subvenții

Fermierii nu se pot plânge! Pe lângă plățile directe pe care aceștia le solicită prin cererile unice de plată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește noi subvenții pentru agricultori, a informat agro-tv.ro.

Vezi și: Bacalaureatul, condiție pentru subvențiile APIA. „România, țara în care dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”

APIA pregătește noi subvenții pentru fermieri

Adrian Pintea, directorul general al instituției, a declarat că are pregătit pentru fermieri suma de 3 miliarde de euro, care va ajunge în conturile lor, în cadrul campaniei de plăți 2023.

„Pentru anul 2023, România are alocat pe plăți directe 1,895 milioane euro. Aceste plăți directe sunt din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), fond pe care în gestionează APIA. La acesta se mai adaugă celelalte fonduri, atât prin măsurile delegate de către colegii noștri de la AFIR, cât și toate subvențiile care se acordă din bugetul național. Astfel, ne apropiem de 3 milioane de euro pe care îi acordăm prin APIA anual”, a precizat Adrian Pintea.

Pentru a putea beneficia de aceste subvenții, fermierii trebuie să depună cererile corespunzătoare, de aceea, APIA a prelungit termenul limită de înscriere fără penalități până pe 31 mai 2023.

Potrivit ultimelor date furnizate de instituție, până acum au fost depuse undeva la 570.000 de cereri. Reprezentanții agenției se așteaptă ca numărul fermierilor înscriși la APIA să fie mai mic anul acesta față de anul trecut.

APIA
APIA

Un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională a fost publicat de către Ministerul Agriculturii. În urma unui curs obligatoriu se obține acreditarea, însă pentru a se putea înscrie la acest curs este necesară o diplomă de bac sau licență.

Cursul în urma căruia se obține certificatul durează 18 ore, terminându-se cu un test grilă. Costul acestuia este de 193 de lei și se organizează de către oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare

Condiția impusă este ca fermierii să fie absolvenți de cel puțin studii medii și să dețină diplomă de bacalaureat. Lucru care pune majoritatea acestora în dificultate.

„Ca fermieri, vă recomand să faceți presiuni să se schimbe legea, altfel nu veți mai putea lua subvenții de la APIA. Așa mi-a zis funcționarul când eu i-am zis că eu al liceul, dar nu am diplomă. Mi-a zis că fără copie după diplomă nu se poate”, se plânge un fermier din județul Vaslui.

Alte articole: Românii pot pierde subvențiile de pe cardul de energie dintr-un motiv neașteptat! Ce au anunțat autoritățile române