- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bacalaureatul, condiție pentru subvențiile APIA. „România, țara în care dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”

07 Feb, 18:01 • Polojan Tudor
Un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională a fost publicat de către Ministerul Agriculturii. În urma unui curs obligatoriu se obține acreditarea, însă pentru a se putea înscrie la acest curs este necesară o diplomă de bac sau licență.
Bacalaureatul, condiție pentru subvențiile APIA. România, țara în care dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”

Cursul în urma căruia se obține certificatul durează 18 ore, terminându-se cu un test grilă. Costul acestuia este de 193 de lei și se organizează de către oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare, scrie profit.ro, conform Agrointel.

Condiția impusă este ca fermierii să fie absolvenți de cel puțin studii medii și să dețină diplomă de bacalaureat. Lucru care pune majoritatea acestora în dificultate.

Mai citește și: Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți! Un nou proiect legislativ se află în dezbatere

Diploma de BAC, necesară pentru certificatul APIA/ sursa foto: primariahunedoara.ro
Diploma de BAC, necesară pentru certificatul APIA/ sursa foto: primariahunedoara.ro

N-ai diplomă, nu iei fonduri APIA

Unii fermieri s-au lovit deja de acest impediment. S-au prezentat la geamul funcționarilor publici care i-au înștiințat că nu beneficiază de bani în lipsa diplomei.

”Ca fermieri, vă recomand să faceți presiuni să se schimbe legea, altfel nu veți mai putea lua subvenții de la APIA. Așa mi-a zis funcționarul când eu i-am zis că eu al liceul, dar nu am diplomă. Mi-a zis că fără copie după diplomă nu se poate”, se plânge un fermier din județul Vaslui.

Chiar dacă fac agricultură de ani de zile, mulți dintre ei se vor lovi de ziduri. Majoritatea nu deține diploma necesară pentru obținerea certificatului obligatoriu pentru APIA.
Conform proiectului MADR, certificatul de formare profesională reiese a fi obligatoriu chiar și pentru fermierii care sunt ingineri agronomi. Aceștia au urmat, timp de 5 ani, cursurile unei facultăți de profil.

”Politicieni noștri nu s-au gândit că cea mai mare parte din fermieri nu au Bac, așa că vor fi obligați să își vândă exploatațiile sau să depindă de unul și de altul, contra cost, să își înființeze și îngrijească culturile. România a ajuns țara în care, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”, mai spune un alt agricultor.

Te-ar mai putea interesa și: Veste bună pentru români! Peste 11 miliarde de lei către furnizorii de energie, decontați de ANRE

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult