- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 16.000 de tineri și-au găsit de muncă prin programele de ucenicie ale ANOFM. Câți bani au primit firmele care i-au angajat

05 Apr, 17:05 • Adrian Popovici
Peste 16.000 de persoane au fost angajate ca urmare a programelor de ucenicie ale ANOFM. Angajatorii beneficiază și de o subvenție în valoare de 2.250 de lei pe lună, pe perioada derulării contractului de ucenicie.
Aproape 16.000 de tineri și-au găsit de muncă prin programele de ucenicie ale ANOFM. Câți bani au primit firmele care i-au angajat

Peste 16.000 de persoane au fost recrutate în cadrul programelor de ucenicie gestionate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), după cum a anunțat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Aceste programe oferă angajatorilor o subvenție în valoare de 2.250 de lei lunar pe durata contractului de ucenicie, conform Economedia.

Tinerii participanți la aceste programe finanțate de ANOFM au oportunitatea de a obține o calificare în cadrul sistemului de formare profesională a adulților, prin intermediul unui contract de ucenicie. Acest contract este de tip particular și are o durată determinată cuprinsă între 6 și 36 de luni, conform declarațiilor reprezentanților ministerului.

Simona Bucura-Oprescu a lăudat programele de ucenicie desfășurate prin Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din subordinea ANOFM, subliniind că această abordare implică direct angajatorii în procesul educațional din școli. Astfel, se asigură o legătură cât mai strânsă între cunoștințele teoretice și cele practice.

Aceste programe ale ANOFM au trei mari avantaje, explică ministru: în primul rând, angajatorii beneficiază de subvenții din partea statului pentru a-și forma personalul conform propriilor nevoi și cerințe. În al doilea rând, ucenicii au oportunitatea de a se forma gratuit în timp ce sunt angajați și primesc un salariu pentru perioada în care sunt în pregătire. Această abordare aduce beneficii atât pentru angajatori, cât și pentru tinerii care își doresc să își construiască o carieră profesională solidă.

Aproape 16.000 de tineri, angajați prin programele de ucenicie ale ANOFM.
Aproape 16.000 de tineri, angajați prin programele de ucenicie ale ANOFM.

Citește și: Val de concedieri la combinatul de alumină din Tulcea. Zeci de oameni vor rămâne fără loc de muncă

Cum funcționează programele ANOFM?

„Prin această abordare, angajatorii sunt prezenți direct în școli, astfel încât cunoștințele teoretice și cele practice să fie cât mai bine închegate. Aceste programe au trei mari avantaje: angajatorii sunt subvenționați de stat să își formeze personalul după propriile cerințe, ucenicii sunt formați gratuit în timp ce muncesc și primesc salariu pentru această perioadă în care sunt în pregătire”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale despre programele desfășurate prin ANOFM.

În 2024, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a inițiat două proiecte în valoare totală de 90 de milioane de euro. Aceste proiecte au ca scop finanțarea programelor de ucenicie, având ca obiectiv principal creșterea șanselor de ocupare pe piața muncii pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Prin intermediul acestor inițiative ale ANOFM, se urmărește furnizarea de oportunități de instruire și pregătire profesională într-un mediu practic, care să ofere abilitățile și competențele necesare pentru a facilita accesul la locurile de muncă disponibile.

Citește și: Concedieri 2024: Disponibilizările masive continuă în Europa, aproapre 5.000 de locuri de muncă în minus la Bosch. Toate marile branduri fac reduceri

Tags: