- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 4 milioane de români au trecut granițele țării, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

06 Jan, 17:06 • Bumbeneci Diana
IGPF anunță o aglomerație fără precedent la granițele țării, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Aproape 4 milioane de români au trecut granițele țării, cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Vacanța de iarnă s-a încheiat, iar românii pleacă înapoi în țările în care lucrează. În timpul sărbătorilor, milioane de români au ajuns acasă. IGPF a anunțat astăzi, prin intermediul unui bilanț, că în perioada 16 decembrie 2022 – 5 ianuarie 2023, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4 milioane de persoane.

Din numărul total, 2,15 milioane sunt pe sensul de intrare în ţară şi 1,8 milioane pe sensul de ieşire. Românii au trecut granița cu aproximativ un milion de mijloace de transport.

4 milioane de români, la granițele țării

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat o creştere cu 75% a valorilor de trafic la graniţă. Așa cum era de așteptat, ca în fiecare an, cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria, pe unde au trecut aproximativ 1,4 milioane persoane, şi prin aeroporturi – 1,2 milioane persoane.

Ai mai putea citi și: Lovitură pentru românii care vor să viziteze Turcia în 2023! Câți bani vor scoate din buzunare pentru câteva zile de vacanță

Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De altfel, în cele mai tranzitate locuri, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele mobile folosite pentru verificarea documentelor.

Români la graniță
Români la graniță

La graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină. În mod constant, sunt derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control.

Mai mult, conform autorităților, pentru că în această perioadă se preconizează o creştere a traficului la graniţa de vest, Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor celor 12 puncte de trecere de la graniţa româno-ungară. Este vorba despre următoarele puncte:

  •  în judeţul Arad: PTF Nădlac – Nagylak, PTF Nădlac II – Csanadpalota, PTF Turnu – Batonnya, PTF Vărşand – Gyula;
  •  în judeţul Bihor: PTF Salonta – Mehkerek, PTF Borş – Artand, PTF Borş II – Nagykzreky, PTF Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Sacuieni;
  • în judeţul Satu Mare: PTF Urziceni – Vallaj şi PTF Petea – Csengersima;
  •  în judeţul Timiş: PTF Cenad.

Informaţii legate de situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Poliţia de Frontieră mai anunță, prin intermediul comunicatului de presă, că a pus la dispoziţie, totodată, numărul de telefon 021.9590, unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei. Sesizările sunt preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, de la caz la caz.

Ai mai putea citi și: Document. Descarcă AICI noul model de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult