- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Document. Descarcă AICI noul model de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor

05 Jan, 23:47 • Bumbeneci Diana
Anul 2023 vine cu schimbări în rândul proprietarilor de locuințe. Impozitul crește cu 40% și a fost publicat un nou model de declarație pentru înregistrarea contractului de închiriere.
Document. Descarcă AICI noul model de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor

Schimbări pe piața imobiliarelor din România. În pragul recesiunii, prețurile cresc din nou, iar ANAF a publicat modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor. Impozitul va crește cu 40% pentru proprietari, începând cu veniturile din anul 2023.

Noul model de înregistrare a contractului a fost publicat de ANAF

ANAF a publicat pe site-ul oficial modelul de înregistrarea a contractului de închiriere a locuințelor încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior. Acesta trebuie realizat în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia.

Ai mai putea citi și: Ce planuri are Guvernul, în caz de recesiune. Ce se va întâmpla cu prețurile la energie, carburanți și alimente

ANAF - contract chirie
ANAF – contract chirie

Poți descărca AICI formularul pentru contract

Un aspect semnificativ de menționat este faptul că documentul trebuie descărcat și deschis din folderul de „download” al computerului pentru a putea fi accesat. Mai mult, pentru a putea fi încărcat în Spațiul Privat Virtual, el trebuie de asemenea validat, apăsând pe butonul „Validare”. Mulți dintre români aleg să nu descarce/ completeze cererea la ANAF, însă reprezentanții instituției au anunțat că anul acesta vor taxa extrem de dur proprietarii care dau în chirie locuința, fără să impoziteze venitul.

În acest sens, începând cu prima zi a lunii ianuarie 2023, persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei. Așadar, se va elimia astfel deducerea de 40% acordată în prezent. Practic, impozitul va crește cu 40% pentru acești proprietari, începând cu veniturile din anul 2023. Din acest motiv, mulți români s-au înghesuit la ghișee să plătească impozitul, cu speranța că vor primi o reducere dacă vor plăti banii pentru tot anul.

Te mai poate interesa și: România, în pragul unor investiții istorice în 2023! Marcel Boloș: „Poate cel mai complicat an de când gestionăm fonduri europene”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult