- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Armata obligatorie în România! Se ia în calul reintroducerea stagiului militar

21 Jul, 21:10 • Stefan Simion
Stagiul militar ar putea redeveni obligatoriu mai repede decât se credea. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu vorbește despre posibilele decizii ale Guvernului cu privire la armata obligatorie, în contextul penuriei de angajați în sistemul de Apărare.
Armata obligatorie în România! Se ia în calul reintroducerea stagiului militar

Armata ar putea fi din nou obligatorie! Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu vorbește despre dezinteresul românilor pentru sistemul de Apărare. Tot mai puțini români aleg cariera militară, iar numărul demisiilor ajunge la cote alarmante. Din acest motiv, în câțiva ani, Guvernul va fi nevoit să ia din nou în calcul reintroducerea stagiului militar.

Armata ar putea fi obligatorie peste câțiva ani

Armata României are nevoie de rezervă și prin rezerviștii voluntari. Dacă nu rezolvăm problema rezervei pe bază de voluntariat, vom fi obligați într-un termen relativ apropiat, să zic următorii patru-cinci ani, să ne gândim dacă reintroducem sau nu serviciul militar obligatoriu”, a declarat Bălăceanu, pentru B1 TV.

Te mai poate interesa: Vor fi chemați rezerviștii în Armată? Oficial MApN: „Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT”

Armata Română
Armata Română

Analistul militar susține că la ora actuală, doar acei români care nu își doresc nu intră în armată. Criza de personal din domeniul Apărării este una extrem de mare, motiv pentru care admiterea în învățământ este mai ușoară, dar și recrutarea pe posturile libere este mai simplă.

S-a prelungit perioada de recrutare, de înscriere, până pe 28 iulie. S-a scurtat foarte mult perioada de pregătire. Ca atare, bărbați, femei, între 18 și 51 de ani pentru soldați rezerviști voluntari, respectiv între 18 și 55 de ani pentru cadre militare rezerviști voluntari, au posibilitatea să primească gradul de soldat sau sergent subofițer, sau sublocotenent ofițer rezervist voluntar, în trei săptămâni”, a adăugat Virgil Bălăceanu, pentru sursa citată.

Sunt tot mai puțini militari în România, mai ales că ultimele cifre arătau faptul că aproximativ 75.000 de angajați mai sunt în MApN. Au fost valuri peste valuri de pensionări, dar și valuri de demisii în rândul personalului, pe motivul salarizării, sau a lipsei echipamentului corespunzător modern.

Este un job part-time, aduce un venit în plus, este și un lucru legat de a cunoaște mai bine mediul militar și are și destul de multă adrenalină pentru cei care sunt pregătiți să răspundă unor asemenea provocări, care nu sunt extreme. Probele sunt mult mai accesibile”, a mai transmis președintele AORR.

Conform unor date neoficiale, stagiul militar ar putea redeveni obligatoriu în România, din anul 2028 sau 2029.

Vezi și: Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023

Dincolo de declarații, armata caută voluntari, pe care, în caz de nevoie, să-i mobilizeze imediat. Ministerul Apărării a inițiat o nouă campanie de recrutare şi promite solde lunare de peste 3.000 de lei pentru perioada de instrucţie şi cel puţin 1.000 de lei lunar pentru fiecare voluntar.

„Pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război și armatelor mici tehnologizate și sofisticate de profesioniști care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război”, este declarația care lasă posibilitatea reînființării serviciului militar obligatoriu suspendat în 2007 și neînlocuit cu programe alternative așa cum au făcut unele țări.

Vezi și: Revine serviciul militar obligatoriu? Nicolae Ciucă: „Trebuie să se revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult