- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asigurarea obligatorie a locuinței. Prețurile polițelor PAD se vor majora începând de săptămâna viitoare

06 Nov, 14:40 • Bocioacă Bianca
Se majorează prețurile polițelor PAD pentru locuințe. O nouă lege va aduce unele actualizări în acest sens și intră în vigoare începând cu săptămâna viitoare.
Asigurarea obligatorie a locuinței. Prețurile polițelor PAD se vor majora începând de săptămâna viitoare

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) va fi altfel abordată de căte autorități. Cei ce nu dețin o astfel de poliță se vor lovi de mai multe impedimente, care ulterior îi vor obliga să ia aceste măsuri de precauție.

Proprietarii care vor să schimbestatutul locuinței sau care vor să își înregistreze locuința în Cartea Funciară, nu vor mai avea această posibilitate dacă nu dețin PAD.

Citește și: Polițele de asigurare a locuințelor, soluția cea mai bună. În ultimele zile au crescut cu 25%. Românii se tem de dezastrele naturale

Polițele PAD se majorează de săptămâna viitoare

Este vorba despre Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor. Potrivit legii, vor exista doup categorii de prețuri, în funcție de tipul materialelor din care sunt construite.

În cazul clădirilor construite cu materiale precum betonul – locuințe de tip A, valoarea este de 100.000 de lei, cu o primă brută anuală de 130 de leo, de la mai puțin de 100 de lei cât este acum.

Pentru locuințele construite din paiantă sau alte materiale de acest fel – locuințe de tip B, asigurarea va costa 50.000 de lei, cu o primă brută anuală de 50 de lei.

Citește și: Noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor intră în vigoare în mai puțin de o lună. Ce trebuie să știe proprietarii

Proprietarii vor avea posibilitatea, odată cu intrarea legii 115 în vigoare, să facă asigurări multianuale.

Cei ce dețin locuințe în clădiri cu clasa de risc seismic I, nu vor putea aplica aceste polițe, dar există alternativa asiguratorilor privați, scrie ziarulunirea.ro.