Atenție când vă sună telefonul și nu cunoașteți numărul care vă apelează! Hackerii se ocupă, mai nou, cu fraude ce debutează cu un apel telefonic și se încheie cu golirea conturilor bancare ale victimei.
Prin noua metodă pe care au ”brevetat-o”, hackerii atentează inclusiv la banii românilor care investesc la bursă și în titluri de stat precum Fidelis sau Tezaur!
Concret, hackerii sună potențiala victimă sau îi trimit un mesaj, recomandându-se reprezentanți ai unor instituții de încredere (Bursa de Valori București, de pildă). Pentru mai multă credibilitate, ei chiar se ”deghizează” uneori în persoane reale, folosind ilegal nume sau fotografii ale unor oameni publici ușor de recunoscut.
Apoi, sub pretextul unui beneficiu în favoarea celui apelat, hackerii îi spun acestuia să acceseze un link trimis de ei. Odată accesat acel link, victima le oferă practic hackerilor controlul total asupra telefonului, ceea ce înseamnă și acces la aplicațiile bancare.
Citește și O nouă fabrică în România. O mulțime de posturi sunt disponibile
Un exemplu relevant pentru noua metodă de fraudă este din 6 ianuarie, când cineva a fost sunat de un hacker care s-a recomandat ca fiind din partea Bursei de Valori București, notează România TV. Iată, mai jos, cum a decurs convorbirea.
Hacker
: Bună ziua, mă numesc A** S*** și vă sun din partea Bursei de Valori București. Vă contactez în legătură cu cupoanele Fidelis, care urmează să expire în câteva zile. Dacă doriți să le valorificați, trebuie să faceți o cerere prin aplicația BVB.
Client: Eu tranzacționez prin TradeVille. Ei nu ar trebui să se ocupe de asta?
Hacker: Doar prin aplicația noastră se pot valorifica aceste cupoane. TradeVille nu gestionează acest proces direct. Am verificat lista și apare că aveți o sumă de aproximativ 4400 RON de încasat. Dacă nu le valorificați acum, s-ar putea să le pierdeți.
Client: Bine, ce trebuie să fac?
Hacker: O să vă trimit un mesaj pe WhatsApp. Scrieți doar „Bună” ca răspuns la mesaj, iar apoi veți primi linkul pentru descărcarea aplicației. După instalare, completați cererea și veți putea valorifica imediat suma.
Apoi, fraudatorul a trimis mesajul pe WhatsApp, prin care se solicita un răspuns cu „Bună” pentru a primi linkul fraudulos.
Client: (răspunde ”Bună” pe WhatsApp și este apelat imediat pe video)
Clientul a răspuns cu ”Bună” și a fost imediat apelat video de către hacker, care utiliza în mod ilegal fotografii ale unor profesioniști cunoscuți în piața de capital, descărcate de pe internet.
Hacker: Acum vă rog să apăsați pe cele trei puncte din colțul de jos al ecranului, ca să activăm opțiunea necesară pentru configurarea aplicației.
Client: Ce opțiune?
Hacker: Este un pas necesar pentru finalizarea înregistrării. Doar apăsați pe cele trei puncte și selectați opțiunea care apare acolo.
Accesarea celor trei puncte permite hackerului să obțină controlul asupra ecranului telefonului.
Citește și Costul vieții în București, față de marile capitale europene. Cât de bine se trăiește în Capitală