- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenție! Legea aferentă concediului de maternitate a fost schimbată!

17 Nov, 16:12 • Oprea Alina
O parte din mămicile din România sunt vizate în noua lege. Se va acorda concediu pentru o anumită categorie de angajate, astfel îndreptându-se nedreptățile!
Atenție! Legea aferentă concediului de maternitate a fost schimbată!

A fost adoptată o lege care a adus o schimbare importantă pentru o parte dintre mămicile din România care nu beneficiau de anumite drepturi până acum. Categoria de femei care se încadrează la meserii liberale au dreptul la concediu de risc maternal. Această lege a intrat în vigoare.

„Concediul de risc maternal este un drept vital pentru mamele însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura un mediu de lucru sigur pentru sănătatea lor sau a copilului.”, au comunicat specialiștii din partidul din Opoziție pe pagina de Facebook, potrivit știrilekanald.

Începând cu data de 16 noiembrie 2023, această lege a intrat în vigoare pentru a rezolva această nedreptate.

Ai putea fi interesat și de: Legea pensiilor. Au fost admise 43 de amendamente în urma adoptării acesteia!

Ce înseamnă concediul de risc maternal

„România se mândrește cu un procent impresionant de femei antreprenor, fiind în top 10 mondial și top 3 în Uniunea Europeană. Este esențial să susținem acest efort uriaș al femeilor cu inițiativă.”, au adăugat deputatele USR Oana Murariu și Oana Țoiu, conform sursei citate.

Concediu pentru îngrijirea copilului
Concediu pentru îngrijirea copilului

Concediul de risc maternal poate fi acordat în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.

Acest tip de concediu medical este acordat fără condiție de stagiu de cotizare, astfel că nu trebuie să fi lucrat minimum 6 luni în ultimul an, pentru a-l obține, cum este necesar în cazul concediului prenatal.

Până acum condițiile de eligibilitate însemnau a fi angajată șă să se regăsească în una din situațiile de mai jos:

– să fie însărcinată

– să fi născut recent- solicitarea trebuie să se emită în termen de 6 luni de la data nașterii

– să alăpteze.

Această nouă lege a extins eligibilitatea și în afara sferei angajatelor, către femeile antreprenor și cele cu profesii liberale.

Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului; conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Staţiunea din ţară aflată printre cele mai ieftine opt destinaţii de schi din Europa. Pentru români rămâne o alegere de lux