- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea pensiilor. Au fost admise 43 de amendamente în urma adoptării acesteia!

17 Nov, 15:21 • Oprea Alina
Noua Lege a Pensiilor a fost adoptată în regim de urgență, iar aceasta a primit 46 de amendamente. Aceasta urmează să ajungă la Camera Deputaților, ulterior la Președintele Klaus Iohannis pentru promulgare!
Legea pensiilor. Au fost admise 43 de amendamente în urma adoptării acesteia!

Noua lege a pensiilor a fost dezbătută și adoptată într-o singură zi în Senat, însă aceasta a venit cu 43 de amendamente. S-a lăsat cu discuții aprinse în comisiile din Parlament, iar unele modificări propuse de senatori au fost incluse în textul legii.

Legea pensiilor a fost adoptată în regim de urgență în Parlamentul României și în Senat, iar aceasta va ajunge luni în Camera Deputaților, unde se va da votul înainte de trimiterea sprepromulgare la președintele Klaus Iohannis. În decursul serii de marți, Senatul a adoptat proiectul legii pensiilor cu 80 de voturi pentru, în ciuda protestelor din Opoziție cu privire la procedura de adoptare în viteză a unei legi organice.

Noua lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social (CES), precum și în toate cele opt comisii de specialitate ale Senatului.

Ai putea fi interesat și de: Majorarea pensiilor va îngreuna major consolidarea fiscală. Avertismentul economistului Daniel Dăianu: „Trebuie luat dintr-o parte și pus în alta”

Legea pensiilor a primt 46 de amendamente

Raportul comun de admitere cu amendamente admise și amendamente respinse ale proiectului de lege a fost redactat de către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială și Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital

Documentul integral poate fi văzut aici.

Senatorii au admis în dezbaterile de marți 43 de amendamente, în timp ce alte 68 de amendamente, majoritatea ale Opoziției, au fost respinse.

pensii
pensii

Câteva dintre modificările admise de Senat și incluse în corpul legii pensiilor:

1. Personalul medical de urgență, încadrat la condiții speciale de muncă

O modificare adusă art. 27 lit. c precizează că „Beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiții deosebite… personalul profesionist operativ de intervenţie, care acordă asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituţiilor şi structurilor care compun Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, cu excepţia compartimentelor de primire a urgenţelor”.

2. Domeniul silvicultură, adăugat în lista locurilor de muncă în condiții speciale

A fost modificat art. 28. lit k: „În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din… domeniul silvicultură, care presupun desfășurarea a cel puțin uneia dintre următoarele activități: paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole, a ariilor naturale protejate; control silvic și cinegetic; exploatări forestiere, sortare și transport material lemnos; construcții forestiere; lucrări specifice de teren în activitatea de fond forestier și împăduriri.

3. Reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare în condiții deosebite

Un amendament adus art. 48 prevede completarea tabelului cu stagiul de cotizare realizat în condiții deosebite, cu perioada cuprinsă între 21 de ani și 30 de ani, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an.

4. Cumpărarea de vechime în muncă, păstrată până la 31 decembrie 2024

Ordonanța de urgență care prevedea posibilitatea cumpărării de vechime în muncă până la 31 decembrie 2024 se abrogă la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, astfel că a fost introdus un amendament pentru a veni în sprijinul persoanelor care au încheiat contract de asigurare socială în baza acestui act normativ.

46 de amendamente pentru Legea Pensiilor
46 de amendamente pentru Legea Pensiilor

Se acordă prin amendamentul adus posibilitatea achitării CAS până la termenul prevăzut de OUG.

Este vorba de completarea art. 165 cu punctul (4) „Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020 și nu au achitat contribuția de asigurare sociala datorată până la data de 01 septembrie 2024, pot efectua plata acestei contributii până la data de 21 decembrie 2024. ”

5. O nouă prevedere din legea pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024

Este vorba de art. 46 alin. 2, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor și care prevede posibilitatea pensionării la 70 de ani(!)

A fost modificat art. 167- (1) „Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024 cu excepţia art.46 alin.(2), art. 84 alin (6), art. 127 şi art. 168 alin. (2) care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024”.

Ce spune art. 46 alin 2: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”; conform celor furnizate de știrilekanald.

Ai putea fi interesat și de: Noua Lege a Pensiilor, cauza celui mai mare protest pentru bani! 7 categorii de angajați au ieșit azi în Piața Victoriei să-și strige nemulțumirile