- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Atenționare RAR pentru milioane de șoferi din România! Detaliul de care trebuie să țineți cont

26 Nov, 21:45 • Stefan Simion
RAR îi avertizează pe șoferi cu privire la un detaliu oarecum banal, dar esențial pentru siguranța în trafic. În această perioadă riscați mult dacă nu țineți cont de acest lucru.
Atenționare RAR pentru milioane de șoferi din România! Detaliul de care trebuie să țineți cont

Registrul Auto Român (RAR) le atrage atenția șoferilor din România, cu privire la un detaliu aparent banal, dar esențial pentru siguranța în trafic.

O nouă atenționare RAR

RAR îi întreabă pe conducătorii auto când au verificat ultima dată ștergătoarele mașinii. Instituția le recomandă totodată să verifice dacă ștergătoarele sunt certificate de Registrul Auto Român.

„(…) ștergătoarele pentru parbriz/lunetă/faruri și lichidul de spălare a parbrizului fac parte din lista produselor și materialelor de exploatare care necesită certificare RAR pentru a fi puse la dispoziție pe piață”, explică RAR.

„Tu când ai verificat ultima dată ștergătoarele autovehiculului?
Dacă despre anvelope și surse de lumină am mai scris, vă propunem acum să abordăm un subiect aparent banal, dar esențial pentru menținerea câmpului de vizibilitate și pentru siguranța în trafic: ștergătoarele și lichidul de spălare a parbrizului.

Folosite atât vara, pentru curățarea și degresarea parbrizului de praf, insecte și reziduuri vâscoase, cât și toamna sau iarna pentru înlăturarea apei care reduce câmpul de vizibilitate, ștergătoarele (fie ele pentru parbriz, lunetă sau faruri) sunt produse consumabile, dar indispensabile unui autovehicul. Acestea, împreună cu lichidul de spălare, fac echipă bună și ajută conducătorul auto la păstrarea câmpului de vizibilitate. Pentru obținerea acestor efecte, ștergătoarele trebuie menținute într-o condiție optimă sau înlocuite, iar lichidul de spălare completat când este necesar. Totodată, se impune respectarea câtorva mici recomandări pentru o utilizare corectă.

Trebuie să știți că, în conformitate cu prevederile OG 80/2000 cu modificările, completările și aprobările ulterioare, precum și cu lista de la Cap. V din Reglementările privind certificarea produselor şi a materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere în vederea introducerii pe piaţă sau a punerii la dispoziţie pe piaţă în România – RNTR 4, ștergătoarele pentru parbriz/lunetă/faruri și lichidul de spălare a parbrizului fac parte din lista produselor și materialelor de exploatare care necesită certificare RAR pentru a fi puse la dispoziție pe piață.

RAR
RAR

Așadar, când achiziționați aceste produse, pentru a fi sigur că respectă prevederile menționate anterior, trebuie să regăsiți inscripționat pe ambalajul acestora numărul certificatului de conformitate RAR.

De asemenea, pe site-ul Registrului Auto Român (secțiunea Certificare Produse) găsiți Lista produselor și materialelor de exploatare care necesită certificare RAR precum și Lista produselor cu certificate de conformitate RAR în termen de valabilitate.

Ai mai putea citi pe acest subiect și: Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe

Odată cu scăderea temperaturilor și venirea iernii, vă recomandăm să utilizați un lichid de spălare care să fie conceput special pentru astfel de condiții și care să treacă cu brio „testul” gradelor negative din termometru.

Ștergătoarele, pe de altă parte, necesită mai multă atenție, deoarece uzura lor poate crea neplăceri cum ar fi zgârierea parbrizului sau a lunetei, zgomote și vibrații din cauza alunecării neuniforme pe sticlă sau urme cauzate de ștergerea incompletă.

Pentru ca ștergătoarele să ofere o curățare cât mai bună și să se păstreze cât mai bine în timp, vă oferim următoarele recomandări:

– curățați frecvent lamelele ștergătoarelor pentru a îndepărta mizeria și gheața;

– evitați utilizarea ștergătoarelor pe parbrizul uscat, fără lichid de spălare sau până când dezghețarea parbrizului nu este totală;

– înlocuiți ștergătoarele atunci când constatați că acestea lasă urme sau dungi, efectuează o ștergere cețoasă, produc zgomot sau lasă zone neatinse pe parbriz. Aceste efecte au ca și cauză principală pierderea elasticității cauciucului din lamele.

Utilizarea unor ștergătoare uzate sau a unui lichid de parbriz neconform cauzează o ștergere neuniformă a parbrizului, lăsând urme sau dâre cețoase, care pot afecta grav vizibilitatea în special pe timp de noapte, precipitații sau averse și pot pune astfel în pericol siguranța circulației!

Completarea lichidului de curățare, cât și înlocuirea ștergătoarelor, sunt acțiuni simple ce pot fi efectuate de oricare conducător auto, fără a necesita intervenția unui specialist sau prezentarea vehiculului într-o unitate de întreținere și reparații”, este mesajul RAR.

Te mai poate interesa și: Meteo 23 – 26 noiembrie. ANM anunță ninsori, ploi și intensificări ale vântului

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult