- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Au apărut primii cartofi noi românești. Cât costă un kilogram în piețele din București. Nici nu-ți vine să te apropii

17 Mar, 12:03 • Toma Anca
Au apărut primii cartofi noi românești. Primăvara este acea perioadă a anului în care avem parte de o mare varietate de fructe și legume. Consumul lor este benefic pentru sănătate, însă nu și pentru buget, dacă ar fi să analizăm prețurile actuale.
Au apărut primii cartofi noi românești. Cât costă un kilogram în piețele din București. Nici nu-ți vine să te apropii

Au apărut primii cartofi noi românești. Direct din din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor, cartofii noi au plecat către piețele din București. Prețul lor nu este deloc accesibil, costă aproape cât un kilogram de carne, 20 de lei la angro, iar în piață va ajunge să coste 25, chiar 30 de lei.

Au apărut primii cartofi noi românești

Gelu Firan este unul dintre fermierii care, de 10 ani, pune cartofii în solarii, ca să poată ieşi cu ei pe piaţă mult mai devreme decât ceilalţi producători, pentru a obţine şi un preţ bun. ”Azi este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună”, spune producătorul Gelu Firan.

Alți fermieri spun că vor ieși cu cartofii noi pe piață peste trei săptămâni și atunci prețul va fi de 15 lei.

Localitatea este renumită pentru producătorii de cartofi. Comuna Călăraşi are o suprafaţă de 250 de hectare cu cartofi, timpurii şi extratimpurii, şi 10 hectare la solarii și produce peste 300 de tone de cartofi.  Cel puțin 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia.

Citește și: Cartofii noștri merg în alte țări iar noi îi importăm pe cei congelați. Românii îi vor curățați și ambalați. Străinii se bucură de munca noastră

Cartofi albi vs cartofi roșii. Care este diferența?

Există o mulțime de opțiuni diferite de cartofi, dar când vine vorba de cartofi roșii versus cartofi albi, nutriția este aproape identică. Dacă încerci să alegi un cartof în funcție de care este mai sănătos, nu va fi o diferență semnificativă în niciun caz.

Deși au un conținut ridicat de carbohidrați, tipul specific de carbohidrați poate de fapt să îți mențină intestinul sănătos.  Consumul de cartofi roșii și albi te poate ajuta, de asemenea, să îți satisfaci nevoile de potasiu și vitamina C.

Nutriția cartofilor roșii este aproape la fel cu cea a cartofilor albi. Amândoi au un conținut ridicat de carbohidrați, potasiu și vitamina C și conțin aproximativ 150 de calorii per cartof mediu. Modul în care prepari cartofii face diferența în ceea ce privește cât de buni sunt pentru sănătate. Alege cartofii copți, piure sau fierți în locul celor prăjiți.

Atunci când compari nutriția cartofilor albi și roșii, aceștia sunt aproape identici. Cartofii roșii conțin 151 de calorii per cartof mediu, în timp ce un cartof alb de aceeași mărime are 159 de calorii.

Atât cartofii roșii, cât și cei albi au un conținut ridicat de potasiu, conținând 943 de miligrame și, respectiv, 941 de miligrame. De asemenea, amândoi au un conținut ridicat de vitamina C, ambii ajungând la 21,8 grame. Faptul nutrițional care probabil că primește cea mai mare atenție totuși este reprezentat de carbohidrații din cartofii roșii. Un cartof roșu mediu are 33,9 grame de carbohidrați (dintre care 3,1 grame provin din fibre), în timp ce un cartof alb este puțin mai mare, cu 36,5 grame (dintre care 3,6 grame provin din fibre).