- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cartofii noștri merg în alte țări iar noi îi importăm pe cei congelați. Românii îi vor curățați și ambalați. Străinii se bucură de munca noastră

13 Feb, 19:43 • Polojan Tudor
România a importat cartofi în valoare de 16 milioane de euro. Între timp, cartofii proaspeți culeși de pe pământurile noastre sunt destinați exporturilor.
Cartofii noștri merg în alte țări iar noi îi importăm pe cei congelați. Românii îi vor curățați și ambalați. Străinii se bucură de munca noastră

Țara noastră a importat 2.000 de camioane cu cartofi congelați, în valoare de 16 milioane de euro. Mai exact, 46.000 de tone, arată datele Eurostat, conform Ziarul Financiar.

Din cauza faptului că au devenit un aliment tot mai des întâlnit în bucătăriile din România, atât în restaurante cât și în gospodării deoarece prepararea acestora este mult mai rapidă și mai simplă, România este nevoită să importe de la alții, iar pe ai noștri să îi vândă.

Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă cu Legea Pensiilor. Declarațiile lui Marcel Ciolacu. „Trebuie închisă o dată pentru totdeauna această discuţie”

România exportă cartofi proaspeți și importă semipreparați/ sursa foto: telegraph.md
România exportă cartofi proaspeți și importă semipreparați/ sursa foto: telegraph.md

România, în topul producătorilor de cartofi

Țara noastră se află în top 10 cei mai mari producători de cartofi proaspeți din Uniunea Europeană. În ciuda acestui fapt, la nivel național nu există nicio unitate care să spele, să curețe, să congele și să taie cartofii.

În acest fel, consumul intern se bazează în totalitate strict pe importuri. Cele mai mari cantități de cartofi congelați vin din țările din vest.

„Produsele la care avem deficit sunt extrem de diverse, de la ali­mente precum cartofi congelaţi la băuturi alcoolice şi mâncare pentru animale, care ar putea fi produse aici. De exemplu, România are importuri mari de congelaţi şi nu produce nicăieri în ţară acest lucru, deşi există producători mari de Covasna şi Harghita“, a spus Tănase Stamule, decan al FABIZ.

Franța este cel mai mare exportator de cartofi congelați semipreparați pentru țara noastră. În 2021 a trimis o cantitate de aproape 16.000 de tone care au costat 3 milioane de euro, potrivit Eurostat. Pe locul doi se află Germania cu 7.500 de tone și pe locul 3, Belgia, cu 6.000 de tone.

„Noi producem , dar nu avem posibilitatea să-i şi curăţăm, congelăm şi ambalăm, deşi cerere există. Însă, de anul trecut am început să avem cereri mari din România pentru cei proaspeţi şi am mai exportat doar un camion de cartofi“, a afirmat Benedek Kovacs, preşedinte al cooperativei agricole Drumul Cartofului.

Mai citește și: Lovitură de stat în Republica Moldova. Planurile diabolice ale Rusiei. Analistul militar Radu Tudor avertizează riscuri pentru România

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult