- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

AUR vrea armonizarea coșului minim de consum cu salariul și pensia minimă: „O indexare cu 10% pentru pensionarii cu o pensie sub coşul minim de consum îi menţine sub pragul sărăciei”

14 Nov, 19:01 • Gabriela Andreescu
Parlamentarii AUR au depus, la Senat, două proiecte de lege. Acestea prevăd armonizarea salariului minim şi pensiei minime cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa nr. 1 a OUG nr. 217 din 2000, care este exact norma adoptată recent în Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coş de bunuri şi servicii la preţuri reale” pentru salariul minim.
AUR vrea armonizarea coșului minim de consum cu salariul și pensia minimă: „O indexare cu 10% pentru pensionarii  cu o pensie sub coşul minim de consum îi menţine sub pragul sărăciei”

Sursa de finanţare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părţii necontributive a pensiilor speciale şi eliminarea finanţării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare, spune formațiunea politică, citată de Agerpres.

În expunerea de motive, parlamentarii AUR argumentează că o indexare a pensiilor de 10% nu va avea efect asupra bătrânilor cu pensii mici, întrucât această majorare este sub nivelul inflației și nu va avea efect asupra îmbunătățirii niveului de trai.

„O indexare a tuturor pensiilor cu 10% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coşul minim de consum, pentru că îî menţine sub pragul sărăciei. In aceeaşi situaţie sunt toţi românii care au veniturile sub coşul minim de consum,” a explicat formațiunea politică.

AUR vrea armonizarea coșului minim de consum cu salariul și pensia minimă
AUR vrea armonizarea coșului minim de consum cu salariul și pensia minimă

De asemenea, indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflaţiei, mai arată AUR.

„Uniunea Europeană impune calcularea unui „coş de bunuri şi servicii la preţuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au şi ei dreptul la un „coş de bunuri şi servicii la preţuri reale” ca pensie minimă. Coşul minim de consum reprezintă „pragul sărăciei”, conchide sursa menţionată.

Citește și: Înainte să înceapă postul Crăciunului, directorul ANPC avertizează românii: „Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult