- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Austriecii de la OMV sunt datori României! Ministrul de Finanțe: „Statul român este acționar la OMV și atunci că sunt sigur că va exista o discuție”

16 Jan, 23:24 • Bumbeneci Diana
Ministrul Finanțelor susține că Austria trebuie să plătească României taxa de solidaritate. Ce va face țara noastră cu banii datorați de OMV.
Austriecii de la OMV sunt datori României! Ministrul de Finanțe: „Statul român este acționar la OMV și atunci că sunt sigur că va exista o discuție”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a făcut noi declarații despre problemele pe care Austria le provoacă în continuare României. Prezent în emisiunea Talk News de la Prima News TV, oficialul a explicat că autorităţile vor confirma sau infirma ceea ce susțin oficialii OMV privind plata taxei de solidaritate.

OMV trebuie să plătească taxa României

Ministrul Economiei a afirmat că Regulamentul european trebuie aplicat pentru toate statele membre ale spațiului european. Modul în care se aplică acesta ține de fiecare stat în parte. În acest context, după cum consideră oficialul, opinia OMV legată de neplata taxei de solidaritate este una preliminară pentru că în aceste momente, în ciuda eforturilor, autoritățile române nu au rezultatele financiare care să fi fost auditate şi validate de auditori externi şi ANAF.

Citește și: Austria dă o nouă lovitură României! După ce a exploatat petrol de la noi, OMV susține că nu va plăti României taxa de solidaritate

„Probabil că au nişte date la dispoziţie dar statul şi autorităţile vor confirma sau infirma ceea ce spun cei de la OMV”, a arătat Spătaru.

El a mai explicat că „tipul de activitate şi modul în care activitatea e gestionată la nivelul fiecărei companii depinde de companie şi trebuie validat de ANAF”.

Nu este atât de simplu pentru că vorbim de o activitate complexă, nu vorbim de un singur obiect de activitate a celor de la OMV şi atunci va trebui făcut un calcul foarte bun. Statul român este acţionar la OMV şi atunci că sunt sigur că va exista o discuţie în acest sens pentru tipurile de activităţi şi modurile în care care ele sunt încadrate în codurile CAEN corespunzătoare”, a arătat ministrul Spătaru.

OMV Petrom
OMV Petrom

În legătură cu un scenariu posibil al unei executări silite a acestei companii, ministrul a avut imediat un răspuns tranșant. Acesta a susținut public că nu este în măsură să se pronunțe și că știe că atât compania cât și statul trebuie să dea dovadă de normalitate.

„Nu aş vrea să mă pronunţ, eu cred că şi compania şi statul dau dovadă de responsabilitate şi suprataxarea, atunci când ai profituri care depăşesc normalul în ultimul an, este un act de normalitate”, susține ministrul.

Potrivit lui Florin Spătaru, banii de pe taxa de solidaritate ajung la gospodării, la populația vulnerabilă și mai ales în industria țării.

„Aceşti bani se folosesc pentru gospădării pentru populaţia vulnerabilă, dar mai mult decât atât, se folosesc pentru industrie. Ţine de responsabilitatea economică a fiecărui operator din această zonă, pentru susţinerea competitivităţii. (..) Până la urmă, este responsabilitatea ministerelor de resort, ministerul energiei şi cel de Finanţe, să facă o astfel de analiză şi să aibă discuţiile astfel încât la final regulamentul european care e aplicabil pentru toate ţările europene să fie aplicat şi în România”, a spus în final ministrul Economiei.

Ai mai putea citi și: Adrian Câciu reacționează dur, după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxele cerute de România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult