- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Automobilele se vor scumpi cu 2.000 de euro odată cu normele Euro 7

01 Feb, 22:45 • Stefan Simion
Cresc prețurile la automobile cu aproximativ 2.000 de euro odată cu normele Euro 7. Estimările au fost prezentate de noul președinte al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Luca de Meo.
Automobilele se vor scumpi cu 2.000 de euro odată cu normele Euro 7

Viitoarele norme de poluare Euro 7 iar putea crea probleme în acest domeniu. Schimbările ar putea forța constructorii să majoreze prețul vehiculelor cu circa 2.000 de euro. Anunțul a fost făcut de președintele Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Luca de Meo.

Normele de poluare Euro 7 ar duce la creșterea prețurilor vehiculelor

Luca de Meo, nimeni altul decât directorul general de la Renault, a luat în vizor normele Euro 7, care sunt discutate la ora actuală după ce au fost prezentate de Comisia Europeană în luna noiembrie 2022.

În acest context, normele Euro 7 se vor aplica din 2025 și ar putea reduce cu 35% emisiile de oxid de azot ale autoturismelor şi utilitarelor uşoare, comparativ cu precedentele norme Euro 6, mai anunță reprezentanții Comisiei Europene.

Mașini Euro 7
Mașini Euro 7

În cazul în care următoarele norme Euro 7 vor fi implementate în conformitate cu planul Comisiei, preţul automobilelor ar fi majorat cu 2.000 de euro. Ei bine, acest lucru ar putea reduce piaţa europeană, aflată și în prezent într-o situaţie destul de grea, cu 7% până la 10%, potrivit lui Luca de Meo.

Oamenii vor păstra mai mult timp automobilele şi vor achiziţiona maşini de ocazie în locul unora noi”, a avertizat marţi preşedintele ACEA.

De partea cealaltă, conform comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, costurile suplimentare ar urma să fie de doar „100 până la 150 de euro pe vehicul”.

În acest context, industria auto are șanse să poată înregistra un raport considerabil atunci când vine vorba despre cost/beneficiu prin „reorientarea enormelor investiţii cerute de Euro 7 spre o accelerare a electrificării, spre automobile electrice mai ieftine sau spre carburanţi mai puţin poluanţi”, consideră preşedintele ACEA.

Orizontul de timp este prea scurt, condiţiile prea stricte. În cazul Renault, ele ar putea conduce la închiderea a patru uzine pe termen scurt”, a avertizat Luca de Meo.

Mai mult, conform sursei citate, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a confirmat sprijinul pentru un pact verde pentru industria europeană. Acesta este văzut ca un răspuns la Inflation Reduction Act (IRA), mega planul de subvenţii adoptat de Statele Unite ale Americii în sprijinul industriei americane. În acest sens, un document al Comisiei Europene în legătură cu mineralele rare este aşteptat de asemenea de toți reprezentanții din industria europeană.

Ai mai putea citi: MAE a emis o nouă alertă. Toți românii din Spania sunt vizați

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult