- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autorizațiile de construire pentru clădirile rezidențiale sunt în scădere. Doar 2.079 au fost eliberate în luna ianuarie a acestui an

01 Mar, 12:12 • Lupu Alexandra
Numărul de autorizații de construire din România se află într-o continuă scădere! Primele informații arată că doar 2.079 documente au fost eliberate în luna ianuarie a acestui an, micșorarea fiind una semnificativă față de 2022.
Autorizațiile de construire pentru clădirile rezidențiale sunt în scădere. Doar 2.079 au fost eliberate în luna ianuarie a acestui an

Institutul Național de Statistică a publicat o analiză care confirmă că numărul de autorizații pentru construcția clădirilor rezidențiale este mai mic cu 18.5% în ianuarie 2023, față de perioada similară supusă analizării. În acest an au fost eliberate doar 2.079 astfel de documente, susține bursa.ro.

Autorizațiile de construire, scădere semnificativă

Două perioade au fost supuse analizării de către reprezentanții INS, iar datele arată că luna ianuarie a acestui an a înregistrat mai puține autorizații de construire pentru clădirile rezidențiale eliberate, față de perioada similară a anului 2022. Doar 2.079 documente de acest tip au fost întocmite luna trecută, scăderea față de anul anterior fiind de 18.5%, conform datelor prezentate de INS.

Informațiile arată că 70.4% din autorizațiile eliberate erau destinate pentru zonele rurale. Față de anul trecut, în ianuarie 2023 s-au întocmit cu 471 mai puține documente, iar scăderea se vede în mod special la nivelul următoarelor regiuni: Nord-Vest, București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia.

Vezi și: Construirea unui nou spital în Iași a intrat pe linia dreaptă! Investiția depășește suma de 2,3 miliarde de lei

„În luna ianuarie 2023 s-au eliberat 2.079 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-18,5% faţă de luna ianuarie 2022), cu o suprafaţă utilă totală de 560.129 mp (-7%). Din totalul autorizatiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 70,4% sunt pentru zona rurală.

În luna ianuarie 2023 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-471 autorizaţii), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent. În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-153 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-105), Nord-Est (-85), Sud-Est (-65), Vest (-46), Sud-Vest Oltenia (-43) şi Sud-Muntenia(-5). Creştere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Centru (+31)”, arată datele INS.

construire
construire

Comparativ cu ianuarie 2022, în acest an a fost înregistrată o mărire a numărului de autorizații eliberate pentru clădirile nerezidențiale (2,8%), și de asemenea, o micșorare de 7,6% a suprafeței utile totale. Pe de altă parte, creșterile de dezvoltare sunt identificate în Centru, București-Ilfov, Sud-Muntenia și Nord-Est.

Citește și: 43 de milioane de euro și 10 ani, de atât a fost nevoie pentru construirea Spitalului Speranței. Între timp statul doar promite. România își construiește singură drumul spre sănătate