- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

43 de milioane de euro și 10 ani, de atât a fost nevoie pentru construirea Spitalului Speranței. Între timp statul doar promite. România își construiește singură drumul spre sănătate

27 Jan, 22:14 • Polojan Tudor
Spitalul de oncologie construit strict din donații, numit și "Spitalul Speranței", va fi gata în toamna anului 2023. Peste 350 .000 de persoane fizice și 7.000 de companii au făcut ca acest lucru să fie posibil.
43 de milioane de euro și 10 ani, de atât a fost nevoie pentru construirea Spitalului Speranței. Între timp statul doar promite. România își construiește singură drumul spre sănătate

O cauză a asociației „Dăruiește Viață” a reușit, în 10 ani, să facă ceea ce statul român nu a făcut! Spitale! Un spital de oncologie care va avea 9 etaje, 187 de paturi și 5 săli de operație pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați. Prima unitate medicală de pe teritoriul României care este construită strict din donațiile cetățenilor și ale companiilor, conform profit.ro.

S-au strâns 43 de milioane de euro în 10 ani! Statul român, în acești 10 ani și nu numai, a promis nu doar spitale ci și renunțarea la politicienii corupți, a promis dreptate pentru cei care ard în cluburi sau în spitalele de stat unde nozocomialele sunt de gardă 24 din 24.

Cei care au făcut această minune să se întâmple sunt Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu- cele două fondatoare ale Asociției „Dăruiește Viață„. Acestea au fost impresionate de povestea unui tânăr de doar 17 an, Dragoș, bolnav de leucemie. Din dorința de a ajuta și de a dărui viață, cele două au început să caute diferite modalități de a strânge donații.

„Așa am aflat despre o reducere fiscală, prin care companiile pot da 20% din impozitul pe profit pe un anumit proiect unui ONG. Am început să convingem oamenii că acesta există. A fost atât de „cool”, încât oamenii nu au crezut că există cu adevărat”, au spus Oana și Carmen.

Primul donator a fost un client vechi al Oanei Gheorghiu. Acesta avea să doneze 10.000. În decembrie 2009, suma donațiilor ajungea la 100.000 de euro.

În 2010, cele două eroine au realizat cu ajutorul unei agenții de creație o campanie de amploare care se adresa persoanelor fizice și companiilor. Acțiune strânge 1 milion de euro în doar patru luni. Statul român încă dormea, nu dădea semn de sprijin.

„Au fost momente în care chiar a pus piedici. La început a fost greu, cu birocrația și cu autorizația de construire și tot ce înseamnă documentație de la statul român. Problema statului român nu sunt banii cu care să se construiască spitale, ci că planurile, intențiile sale nu trec de pe hârtie la acțiune”, povestesc Oana și Carmen.

Recent, cele două au purtat discuții atât cu Nicolae Ciucă – premierul României, cât și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, primind promisiuni de sprijin. Promisiuni avem, dragi conducători, și cu promisiunile voastre în brațe se sting cei care nu au acces la servicii de sănătate.

Mai citește și: Investigații pe banii statului. Ai nevoie doar de trimiterea de la medicul de familie. Vezi furnizorii care asigură servicii decontate în 2023

Carmen și Oana, cele două femei care au construit un spital / sursa foto: wall-street.ro
Carmen și Oana, cele două femei care au construit un spital / sursa foto: wall-street.ro

Carmen și Oana vor spital și în Bulgaria

Într-un interviu acordat Agenției Bulgare BTA, fondatoarele asociației au spus că doresc să ajute la construirea unui spital și în Bulgaria. Acestea sunt de părere că Bulgaria, la fel ca noi, are nevoie de spitale. Și bulgarii, la fel ca noi, își vor ridica singuri spitale.

„În primul rând, am dori să ni se permită să ajutăm, să îmbunătățim lucrurile. Asta ne și propunem. Să construim un spital, un alt tip de servicii de sănătate, management. România are nevoie de o schimbare în sistemul său de sănătate. Probabil o nevoie pe care o aveți și voi în Bulgaria”, au spus fondatoarele Asociației „Dăruiește viața”.

„Dacă există un ONG în Bulgaria care se poate oferi să facă ceea ce am făcut noi aici, cu siguranță putem împărtăși experiență. Probabil că statul bulgar ar trebui să apeleze la consultanți din străinătate. Le putem oferi recomandări”, au incheiat cele două.

Te-ar mai putea interesa și: ANPC: Restaurantele din centrul capitalei, focare de infecții. Gândacii ca la ei acasa și jumătate de tonă de alimente expirate. S-au pus lacăte pe 6 uși

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult