- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Moldovei, cu un pas mai aproape de finalizare. Guvernul a aprobat o finanțare de 30 de miliarde de lei pentru acest proiect

04 Apr, 23:40 • Adrian Popovici
Guvernul a aprobat contractul de finanțare pentru Autostrada Moldovei, care va avea în total 320 kilometri, iar proiectul trebuie să fie finalizat în 2025.
Autostrada Moldovei, cu un pas mai aproape de finalizare. Guvernul a aprobat o finanțare de 30 de miliarde de lei pentru acest proiect

Guvernanții promit în 2025 noi kilometri de autostradă. Mai exact, este vorba despre drumul care va lega Moldova de restul țării. Proiectul, numit oficial Autostrada Ploiești – Pașcani, este unul dintre cele mai așteptate și discutate din ultimii ani. Cu o lungime de 320 de kilometri, această autostradă promite să revoluționeze infrastructura și mediul în România, transmite Antena 3 CNN.

Legea care este necesară pentru a finanța lucrările pentru această autostradă a fost anunțată recent de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și a Ministerului Finanțelor. Această autostradă este parte integrantă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), subsecțiunea Reforma R1 – Transport sustenabil.

Autostrada Moldovei va fi construită în patru secțiuni distincte, conectând orașele Ploiești și Pașcani și facilitând călătorii rapide și sigure între acestea. Această conexiune vitală va îmbunătăți semnificativ condițiile de siguranță rutieră și va reduce impactul asupra mediului. Secțiunile autostrăzii vor fi: Ploiești – Buzău, Buzău – Focșani, Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani.

Autostrada Moldovei
Autostrada Moldovei

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu dă vestea cea mare despre Autostrada Moldovei A7. „Până la sfârșitul anului vom deschide circulației”

Când va fi gata această autostradă?

Estimările oficialilor indică faptul că autostrada ar urma să fie gata până în 2025, mai exact după 48 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Finanțarea proiectului va fi realizată printr-un contract care permite trageri în maximum 20 de tranșe, cu o valoare minimă de 30 de milioane de euro fiecare. De asemenea, împrumutul acoperă până la 50% din costurile totale ale infrastructurii.

Cu o valoare totală care depășește 30 de miliarde de lei, Autostrada Moldovei va fi finanțată atât din bugetul de stat, cât și fonduri europene, mai exact granturi din PNRR. Implementarea acestuia va fi gestionată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin intermediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), care își asumă întreaga autoritate și responsabilitate în realizarea și utilizarea fondurilor alocate.

Atunci când va fi gata, Autostrada Moldovei va îmbunătăți accesul și conectivitatea între regiunea Moldovei și restul țării, dar va stimula, de asemenea, dezvoltarea economică și socială a acestei regiuni.

Citește și: Sorin Grindeanu, detalii de ultim moment despre Autostrada Moldovei. Care este progresul în martie 2024