- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertizare pentru românii cu rate la bancă! Adrian Negrescu „S-ar putea să ajungem, la un moment dat, la fundul sacului. Ne putem trezi că economia va intra într-o recesiune tehnică”

20 Mar, 19:32 • Constantin Cristina
Adrian Negrescu, analistul financiar, a transmis un avertisment pentru toți românii care au rate la bancă și propune intervenția repetată a statului printr-un program de amânare a creditelor, similar cu cel de anul trecut.
Avertizare pentru românii cu rate la bancă! Adrian Negrescu „S-ar putea să ajungem, la un moment dat, la fundul sacului. Ne putem trezi că economia va intra într-o recesiune tehnică”

Adrian Negrescu face avertizări către românii care în acest moment au rate la bancă. În ultima vreme, creditele au crescut remarcabil, iar românii sunt din ce în ce mai ancorați în rate, iar de la lună la lună stau cu frica plății. De aceea, Negrescu propune statului să intervină și să inițieze un program de amânarea ratelor, similar cu cel de anul trecut, a precizat bugetul.ro.

Citește și: Vești noi pentru românii cu rate la bancă! BNR anunță cum a evoluat ROBOR-ul la final de săptămână. Se raportează o scădere de 6,91%, de la 6,93% joi

„Am avut un program de amânare a ratelor, nu cred că a funcționat, pentru că românii s-au adaptat acestei situații. Fiecare încearcă să-și plătească ratele, dovadă că rata creditelor neperformante este, în România, la un minim record, un fapt care ridică multe semne de întrebare din punctul meu de vedere. Nu înțeleg din ce își plătesc românii ratele în condițiile în care ele au crescut cu 50-60% pentru majoritatea celor care au credite, decât prin prisma faptului că s-au focusat să plătească aceste rate în detrimentul altor cheltuieli. Și se vede acest lucru. Pentru că vânzările din zona alimentară, vânzările din zona de îmbrăcăminte, de încălțăminte, consumul în general a scăzut drastic în România, în lunile ianuarie și februarie, iar în martie se va confirma acest semn de scădere a consumului”, a spus expertul.

Românii încearcă să se mențină pe linia de plutire

Analistul menționează că românii nu vor putea până la nesfârșit să plătească ratele, chiar dacă pentru moment se țin la suprafață cât pot de mult.

avertisment pentru românii cu rate
avertisment pentru românii cu rate

„Mă tem că nu o vor putea face la nesfârșit. Dacă va scădea inflația și nu vom reuși, ușor, ușor să reducem dobânda cheie în așa fel încât să lași oamenilor o gură de oxigen, pentru a-și putea plăti mai ușor ratele, s-ar putea să ajungem, la un moment dat, la fundul sacului și nivelul acela de neperformanță să crească. Mă uitam peste un scenariu al Băncii Naționale făcut anul trecut și se estima că de la 3,3% cât era rata creditelor neperformante să se ajungă la 8,8%, în cazul în care aceste dobânzi vor continua să crească.

Nu cred că vor mai crește, dacă vom reuși să ținem inflația în frâu. Adică vedem indicele IRCC și ROBOR undeva în jur de 7% să fie pe tot parcursul anului, la care se adaugă marja băncii. Iar acolo este o discuție cum putem stăvili această marjă. Acolo Banca Națională ar putea să intervină și măcar să discute cu bancherii pentru a lua puțin din această presiune de pe umerii clienților. În caz contrar, ne putem trezi că economia va intra într-o recesiune tehnică în perioada următoare, care se va traduce prin închiderea a numeroase de societăți, prin disponibilități de personal și, bineînțeles, printr-o creștere a ratei creditelor neperformante”, a avertizat analistul, conform dcbusiness.ro.

Alte articole: Luna aprilie este prevăzută cu creșteri masive! Românii care au rate la bancă vor fi afectați