- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertizări pentru șoferi! Schimbări majore ale Codului Rutier. Ce vor fi obligați să respecte conducătorii de autovehicule

05 Apr, 15:12 • Constantin Cristina
Codul Rutier va suferi modificări majore, iar șoferii vor fi obligați să respecte condițiile impuse. Care sunt, de fapt, măsurile prevăzute?
Avertizări pentru șoferi! Schimbări majore ale Codului Rutier. Ce vor fi obligați să respecte conducătorii de autovehicule

Șoferii vor fi obligați să respecte noile modificări ale Codului Rutier impuse de autorități. Așadar, aceștia vor trebui să pornească pe timpul zilei luminile de întâlnire sau cele pentru circulația diurnă pentru toate categoriile de drumuri publice și nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, potrivit unui proiect legislativ analizat de Profit.ro, urmând să primească votul final în Parlament.

Vezi și: Noi modificări în Codul Rutier. Șoferii care nu respectă regulile riscă să rămână fără permis de conducere pentru 6 luni

Avertizări pentru șoferi! Codul Rutier se va schimba

Măsura aceasta va intra în vigoare și este foarte importantă să se țină cont de ea, deoarece în momentul de față șoferii au obligația să folosească luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).

Atenție șoferi, schimbări ale Codului Rutier
Atenție șoferi, schimbări ale Codului Rutier

Prevederile inițiale ale proiectului susținea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale (DN), însă a fost respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis că este de acord cu inițiativă pornită, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia de transporturi, cu propunerea de a fi adoptat.

În prima fază, în februarie, comisia pentru industrii a amendat proiectul stabilind că șoferii vor fi obligați să pornească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și județene și să nu le folosească doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.

Recent, și comisia pentru apărare a amendat proiectul și a prevăzut că: ”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Nerespectarea acestei obligații va atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Alte articole: Se modifică iar Codul Rutier. Sancțiuni mai dure pentru șoferii vitezomani