- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bacterie periculoasă descoperită în Dunăre. Poate avea efecte grave asupra omului

12 Jan, 14:28 • Andrei Alina
Autoritățile din județul Brăila sunt în alertă după ce la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni s-a constatat prezența peste limite a unei bacterii extrem de periculoase în apa brută captată din Fluviul Dunărea. Este vorba despre ”Clostridium Perfringens”, o bacterie periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Bacterie periculoasă descoperită în Dunăre. Poate avea efecte grave asupra omului
O bacterie periculoasă a fost descoperită în apa brută captată la Stația CUP ”Dunărea” de la Gropeni, județul Brăila. Este vorba despre ”Clostridium Perfringens”, o bacterie care poate provoca toxiinfecție alimentară.
Localnicii sunt sfătuiți să evite să consume apă brută din fluviu și să nu mănânce fructe sau legume, dacă acestea au fost spălate cu acea apă.

”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:
•    evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea,
•    evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea,
•    în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul Iulian Timofei.

Citește și: Atenție! Peștele din Dunăre conține mercur și alte metale grele care pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave! Semnalul de alarmă tras de cercetătorii români

Clostridium perfringens ajunge de obicei în intestinul uman și animal odată cu ingerarea de alimente contaminate. Odată ajuns în intestin bacteria sporulează și în consecință produce enterotoxină. Simptomele infecției cu Costridium perfringens sunt diaree și crampe abdominale după 8-20 ore de la ingestia alimentului contaminat. Rar se mai înregistrează febră, nausea, vomizări. Durata bolii, cu excepția bătrânilor și persoanelor debilitate, este scurtă – fiind de aproximativ o zi.

Urmărește Daily Business pe Google News