- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bilanț INS: Importurile de gaze au scăzut cu 20,1%. Cu cât s-a redus producția din România

19 Dec, 10:57 • Bumbeneci Diana
Institutul Național de Statistică anunță un nou bilanț al importurilor de gaze. În primele zece luni ale anului, acestea au scăzut cu 20,1%.
Bilanț INS: Importurile de gaze au scăzut cu 20,1%. Cu cât s-a redus producția din România

Importurile de gaz din România au avut de suferit anul acesta. Se pare că primele date arată că toată cantitatea importată este mai mică față de primele zece luni din 2021.

Importurile de gaze au scăzut în România

România a importat, în primele zece luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de peste 1,828 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 20,1% (-459.800 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), anunță Agerpres.

Ai mai putea citi: Azerbaidjanul ar putea fi soluția salvatoare a Europei. Exporturile de gaze naturale vor crește în 2023

Mai mult, conform bilanțului Institutului Național de Statistică, producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de aproape 5,743 milioane tep, cu 4,4% (262.700 tep) sub cea din primele zece luni din 2021.

În acest sens, comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%. Este vorba despre o producție în scădere cu 19,6%, de la an la an.

Reiterăm faptul că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la „cel puțin” 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. Anul trecut, în 2021, țara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil. Această schimbare a fost confirmată încă din weekendul care tocmai s-a încheiat.

De altfel, Gazprom a anunțat că exporturile sale către țările din afara Comunității Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie, față de perioada similară din 2021.

Citește și: Cele mai mari scumpiri din an: zahărul, untul și energia. Avertisment sumbru al INS

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult