- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Azerbaidjanul ar putea fi soluția salvatoare a Europei. Exporturile de gaze naturale vor crește în 2023

19 Dec, 08:18 • Bumbeneci Diana
Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor crește în 2023. Țara învecinată cu Rusia ar putea fi o soluție salvatoare pentru europeni, în contextul problemelor create de războiul dintre ruși și ucraineni.
Azerbaidjanul ar putea fi soluția salvatoare a Europei. Exporturile de gaze naturale vor crește în 2023

Azerbaidjanul are în plan să majoreze ușor exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Ilham Aliyev, în condițiile în care Bruxelles-ul caută să înlocuiască livrările de energie, în scădere, din Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Azerbaidjanul poate ajuta Europa în criza energetică

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat în weekendul ce tocmai s-a încheiat că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la „cel puțin” 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. Anul trecut, în 2021, țara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil.

Azerbaidjanul va livra mai mult gaz în Europa
Azerbaidjanul va livra mai mult gaz în Europa

„Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 bcm, de la 19 bcm în 2021”, a explicat Aliyev.

Joi, Gazprom a anunțat că exporturile sale către țările din afara Comunității Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie, față de perioada similară din 2021.

Citește și: Crește ajutorul de deces în 2023. Noul proiect de buget prevede o majorare cu aproape 700 de lei

În situația în care Rusia nu va mai livra nici cantitățile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricții, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, susține Agenția Internațională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

Tot în acest context amintim că sâmbătă, 17 decembrie a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Acordul va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Ai mai putea citi și: Lovitură pentru români. Se confirmă creșterea RCA. Ce prețuri picante vor plăti șoferii în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult