- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Blocaj în spitalele din România. Se pregăteşte greva în 300 de unităţi medicale

02 Apr, 22:35 • Adrian Popovici
Membrii Federației Solidaritatea Sanitară au anunțat că își vor întrerupe activitatea din spitale miercuri, 3 aprilie, între orele 12 și 13.
Blocaj în spitalele din România. Se pregăteşte greva în 300 de unităţi medicale

Aproape 20.000 de lucrători din peste 300 de spitale din întreaga țară au decis să-și întrerupă activitatea miercuri, timp de o oră, în semn de protest. Aceștia solicită o creștere a salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Deși urgențele vor fi gestionate pe durata grevei, operațiile și tratamentele programate vor fi amânate, transmite Antena 3 CNN.

Personalul medical va protesta în curțile sau pe holurile spitalelor. Peste 20.000 de profesioniști, inclusiv asistente, infirmiere, medici și brancardieri, se alătură acestei acțiuni de protest, care reprezintă prima grevă de avertisment din ultimul deceniu.

Activitatea din spitale va fi suspendată pentru o oră, între orele 12 și 13, iar consultațiile și intervențiile programate vor fi reprogramate.

Citește și: Sanitas a obținut o mărire cu 15% a salariilor din Sănătate. Câți bani va primi un asistent medical după ce se vor aplica cele două tranșe de creștere

Mesajul celor care vor protesta în spitale

Membrii Federației Solidaritatea Sanitară așteaptă un răspuns din partea guvernului pentru a evita declanșarea unei greve generale în spitale. Principalele lor solicitări includ o majorare a salariului de bază cu până la 25% pentru acest an.

Recent, guvernul a aprobat majorări salariale de până la 30% pentru asistenții medicali din spitale și de până la 20% pentru personalul administrativ din sistemul medical.

„Miercuri 03 aprilie 2024, în intervalul orar 12:00–13:00, sindicatele afiliate Federației „Solidaritatea Sanitară” vor organiza o grevă de avertisment în unitățile sanitare publice. La această acțiune de protest vor participa membri de sindicat și alți angajați care au semnat pentru grevă pe listele sindicatelor „Solidaritatea Sanitară”, protestul beneficiind și de manifestările de solidaritate din partea altor angajați.

Această acțiune de protest exprimă susținerea participanților pentru revendicările legitime ale angajaților din sănătate, cele mai importante solicitări vizând creșterea veniturilor salariale reale, indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflației, recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă, eliminarea gravelor inechități salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024).

Greva de avertisment este parte a grevei îndreptată împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, acesta fiind declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” pe fondul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate., au transmis sindicaliștii.

Citește și: Ce se întâmplă cu salariile din Sănătate după protestele Sanitas. Ce stabilește ordonanța de urgență de pe masa guvernului

Tags: