- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR lansează o nouă alertă. Inflația puternică și dobânzile uriașe vor duce la un nou moment istoric în 2023

24 Feb, 11:39 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României a lansat o niuă alertă în România. Oamenii vor avea noi probleme, din cauza dobânzilor mult prea mari.
BNR lansează o nouă alertă. Inflația puternică și dobânzile uriașe vor duce la un nou moment istoric în 2023

Banca Națională a României a publicat un nou rezultat destul de îngrijorător pentru românii cu venituri mici sau medii. Inflația puternică și dobânzile uriașe vor duce la un nou moment istoric în următoarele luni.

BNR, bilanț sumbru pentru 2023

BNR anunță că inflaţia încă ridicată şi dobânzile mari vor duce, pas cu pas, la decelerarea puternică a consumului românilor în lunile ce vor urma. Inflaţia ce se menține și acum la cote istorice şi ratele mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinea indusă de prelungirea războiului din Ucraina, care va afecta încrederea consumatorilor, vor determina decelerarea putenică a creşterii consumului privat în anul 2023, avertizează boardului BNR.

Citește și: Titularizare 2023. Lista posturilor disponibile în România și calendarul examenelor

BNR
BNR

„Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condiţiile decelerării puternice a creşterii acestuia în 2023, îndeosebi pe fondul inflaţiei încă ridicate şi al ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi în contextul evoluţiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii induse de prelungirea războiului din Ucraina, de natură să afecteze încrederea consumatorilor“, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din 9 februarie.

Cât despre băncile din România, sistemul bancar din țara noastră a încheiat anul 2022 cu un profit net în creștere cu un sfert. A fost remarcată o încheiere la peste două miliarde de euro, reprezentând astfel un nou record istoric.

Mai mult, profitul băncilor, exprimat ca randament al capitalurilor, a fost aproape de nivelul record atins înainte de criza financiară. Rata creditelor neperformante a atins un nou minim istoric, iar în acest sens, analiștii din domeniul financiar se așteaptă ca aceste schimbări să fie doar începutul.

Te mai poate interesa: Fără precedent. 90 de jucători la loto au ghicit toate numerele extrase. Acum trebuie să primească de la loterie 371 de milioane de euro

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult