- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR lansează o nouă monedă de argint! Ce chip celebru va apărea pe ea și care va fi valoarea

22 Apr, 09:58 • Lupu Alexandra
Premieră pentru sistemul monetar din România! BNR a anunțat că lansează o monedă de argint, care va purta un chip celebru.
BNR lansează o nouă monedă de argint! Ce chip celebru va apărea pe ea și care va fi valoarea

Anunț oficial de la BNR! Instituția bancară a informat că introduce o nouă monedă de argint, pentru a celebra cei 90 ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu. Așa cum relatează infofinanciar.ro, reprezentanții au anunțat care va fi valoarea acesteia și când va fi pusă în circulație în România.

O nouă monedă de argint în România

BNR a anunțat că lansează o nouă monedă de argint în România, care va valora 10 lei. În acest fel, românii vor putea achiziționa produsele dorite cu un simplu bănuț. Reprezentanții au menționat că aspectul acestuia va fi unul unic.

Noua monedă de argint îl va avea în centru pe Nichita Stănescu. Pe bănuț va fi inscripționată o poezie scrisă de celebrul poet. De asemenea, vor apărea însemnele României, o gravare a mașinii de scris folosită de Nichita Stănescu, precum și cuvintele „Nichita Stănescu 90 ani de la naștere”. Moneda de argint va fi pusă în circulație începând cu data de 24 aprilie 2023. Bănuțul va avea un diametru de 37 milimetri, dar și o greutate de 31.03 grame. Valoarea nominală este de 10 lei.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: BNR a lansat oficial o nouă monedă mult așteptată! Cum arată aceasta și motivul pentru care costă peste 400 de lei

„Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central”, potrivit BNR.

Monedă argint „Nichita Stănescu 90 ani de la naștere”
Monedă argint „Nichita Stănescu 90 ani de la naștere”

Costul monedei de argint este de 440.00 lei (fără TVA), care include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Bănuțul unic cu tema „90 ani de la nașterea lui Nichita Stănescu” va avea putere de circulație doar în România. Ultimele informații arată că doar 5.000 de oameni vor putea deveni deținătorii unui astfel de bănuț. Lansarea circuitului acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR.

Vestea este una bună, mai ales pentru colecționari! BNR a mai lansat o monedă de argint la începutul acestei luni, cu tema Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Bănuțul are o valoare nominală de 10 lei. Reversul monedei reprezintă clădirea din Piața Unirii din Timișoara, Domnul Romano-Catolic, stema orașului și inscripțiile „Timișoara” și „Capitală Europeană a Culturii”. Tirajul maxim pentru bănuțul de argint este de 5.000 piese. Prețul de vânzare este de 460 lei, exclusiv TVA, și include certificatul de autenticitate și broșura de prezentare.

Citește și: Lira sterlină, cea mai performantă monedă în 2023, între valutele ţărilor G10