- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR lansează o nouă monedă, începând cu 10 iulie. Are înfățișarea unei mari personalități. Cât va valora

07 Jul, 15:37 • Constantin Cristina
Banca Națională a României (BNR) a dat un ultim anunț. Lansează o nouă monedă din argint care va avea înfățișarea unei mari personalități.
BNR lansează o nouă monedă, începând cu 10 iulie. Are înfățișarea unei mari personalități. Cât va valora

BNR a anunțat că din data de 10 iulie 2023 va lansa o nouă monedă din argint în circuitul numismatic, a informat BNR. Pe monedă va fi înfățișarea unei mari personalități, și anume Liviu Ciulei, având o temă unică, mai exact serbarea a 100 de ani de la nașterea acestuia, potrivit unui comunicat de presă.

Citește și: Românii, de trei ori mai săraci decât europenii. Diferența averii este de la cer la pământ – de la 33.000 euro la 100.000 euro

BNR lansează o nouă monedă, începând cu 10 iulie. Are înfățișarea unei mari personalități. Cât va valora

Pe partea cealaltă a monedei este o clachetă cinematografică și câteva role de film, inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală „10 Lei”.

Pe fața monedei se află chipul și numele lui Liviu Ciulei și inscripția „100 de ani de la naștere”. De asemenea, monedele vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificare de autenticitate.

Banii vor fi redactate atât în limbile română, cât și în limba engleză și franceză. Mai mult, pe certificatele de originalitate se regăsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

BNR-moneda Liviu Ciulei
BNR-moneda Liviu Ciulei

Ei bine, moneda nu va fi realizată în cantități nelimitate, ci tirajul va fi de maxim 5.000 de piese și pleacă la vânzare cu prețul de 470 lei, exclusiv TVA. Moneda vine la pachet cu broșura de prezentare și cu certificatul de autenticitate.

Noii bani vor începe să circule de luni, 10 iulie, pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, cei care sunt interesați de acest tip de monedă trebuie să știe că lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Alte articole: Eurobarometru: 71% dintre români susțin puternic trecerea la moneda euro, deși țara noastră nu îndeplinește toate criteriile necesare