- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BNR ne împovărează cu ratele. Banca Centrală a majorat rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

05 Oct, 18:43 • Gabriela Andreescu
Ratele românilor vor exploda. Banca Națională a României a majorat cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară. Decizia a fost luată, miercuri, în Consiliul de Administraţie al BNR.
BNR ne împovărează cu ratele. Banca Centrală a majorat rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

Consiliul de Administrație al BNR s-a întrunit miercuri, 5 octombrie, și a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 5,5% la 6,25% pe an,  începând cu data de 6 octombrie.

Şedinţa de astăzi este cea de-a şaptea din acest an, iar analiştii se aşteptau la continuarea ciclului de înăsprire a politicii monetare.

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază la 6,00% la ședinta de miercuri 5 octombrie. Există însă și posibilitatea de 75 de puncte de bază, deoarece inflaţia din luna august a întrecut așteptările. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare, care rămâne instrumentul relevant pentru politica monetară de control ferm al lichidității, va ajunge la 7,00% în scenariul nostru de bază”, arată economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu, citat de economedia.ro

Totodată, în şedinţa de miercuri, reprezentanţii CA al BNR au decis păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valuta ale instituţiilor de credit.

Te-ar putea interesa și: Nici românii cu creditele legate de IRCC nu scapă de scumpiri! Dobânda va crește la 4,08%, de la 2,65% cât este în prezent

De asemenea, BNR a aprobat creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25% , de la 4,50% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022, păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

BNR a mărit rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an
BNR a mărit rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an

Şedinţa de miercuri este penultima din acest an. Ultima şedinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară va avea loc pe data de 8 noiembrie, dată la care va fi aprobat şi Raportul asupra inflaţiei.

La ultima ședință de politică monetară, din 5 august, BNR a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%, sub așteptările unor analiști, care se așteptau la o creștere de un punct procentual.

Citește și: În încercarea de a mai atrage clienți, o bancă crește dobânzile la depozitele în lei! 8,7% pentru cei care vor să își păstreze economiile pe 3 ani 

Cea mai recentă prognoză a BNR privind inflaţia anuală pentru septembrie 2022 este de 15,1% (şi 11,1% pentru inflaţia de bază). În august rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,3%, iar inflaţia de bază a fost de 11,2%. BCR anticipează o inflaţie de 15,2% în septembrie.

Banca Centrală majorează dobânda cheie pentru a ține inflația sub control.

De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile se conformează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

De aceea, analiștii se așteaptă ca băncile comerciale să majoreze și ele dobânzile, în linie cu decizia BNR.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult