- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bogdan Aurescu vrea la Haga! Fostul ministru de Externe al României candidează la judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU

24 Jul, 17:03 • Cornel Ghimeșan
Fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, candidează la alegerile de la finalul acestui an pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga.
Bogdan Aurescu vrea la Haga! Fostul ministru de Externe al României candidează la judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU

Bogdan Aurescu vrea la Haga! Bogdan Aurescu, care în prezent deține funcția de consilier prezidențial, a fost co-nominalizat pentru această candidatură de alte nouă state în afară de România: Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria, potrivit Digi24. 

Citește și Planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova este pus la încercare! Ministrul Aurescu va crea un „un regim separat de sancţiuni”

Bogdan Aurescu vrea la Haga!

Surse politice afirmă că reprezentanții Uniunii Europene vor promova candidatura lui Aurescu ca fiind candidatura UE. Având în vedere expertiza sa solidă în drept internațional și relații internaționale, mai multe state membre ONU cu greutate au încurajat înaintarea acestei candidaturi a oficialului român.

Bogdan Aurescu a fost din septembrie 2004, agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, și a coordonat pe tot parcursul procedurilor activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.

Fostul ministru de Externe al României este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat. Mai mult, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027.

De asemenea, în calitate de membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU a introdus, alături de alți patru membri CDI pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” (”Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul international”), un subiect de interes prioritar la nivel global, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU.

În prezent, Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale. De-a lungul carierei el a predat și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga are 15 judecători și este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Funcțiile sale principale sunt legale soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre.

Citește și Ungurii nu se potolesc! Așa-zisul ținut secuiesc și așa-zisul steag nu există în România. Reacții după răspunsul lui Bogdan Aurescu

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult